1042 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Czekolada

4.0 Opinie (1)

  • czekolada
  • wyroby z czekolady

Czekolada to niekwestionowana królowa słodyczy, która doczekała się nawet swojego święta - Światowy Dzień Czekolady obchodzimy 7 lipca. I choć smakołyk ten uchodzi za niezdrowy, to spożywany w umiarkowanych ilościach pozytywnie wpływa na naszą kondycję fizyczną i psychiczną. Poprawia humor. Dodaje energii. Wspomaga pracę mózgu. Nie da się jednak zaprzeczyć, że czekolada najbardziej ceniona jest ze względu na słodki, rozpływający się w ustach smak. 

Czekolada - kiedy powstała? Kto wynalazł? Kiedy zawitała do Polski?

Kakao jest znane ludzkości już od ok. roku 1000 p.n.e. Wyrabiana z niego czekolada, w formie zbliżonej do tej, jaką znamy dzisiaj, powstała jednak dopiero w 1849 r. Wyprodukowanie pierwszej jej tabliczki przypisuje się Francisowi Fry’owi. Niedługo po jego cukierniczym wynalazku na rynek weszły firmy specjalizujące się w wyrobie tego słodkiego produktu.

W Polsce historię tego smakołyku zaczął pisać Karol Wedel, który już w 1851 r. założył przy ul. Miodowej w Warszawie cukiernię z manufakturą czekolady. 

Znacznie szybciej czekolada upowszechniła się w postaci napoju. W Europie zwyczaj jej picia wprowadził Ludwik XVI w. na swoim dworze i już w tym samym - XVII w. - stała się produktem ogólnodostępnym. Jeszcze wcześniej, bo w XVI stuleciu, meksykański władca Montezuma delektował się xocoatl - gorzkim napitkiem z rozkruszonych ziaren kakaowca i wody.

Jak powstaje czekolada? 

Życie czekolady zaczyna się w momencie zbioru ziaren kakaowca. Po zerwaniu krótko się je fermentuje, suszy i praży w wysokiej temperaturze. Teraz są gotowe do kolejnego etapu: kruszenia i oczyszczania z łusek. Proces kończy się w momencie uzyskania gęstego płynu, który następnie się utwardza. Tak powstaje miazga kakaowa. Wymieszana z cukrem i masłem kakaowym daje czekoladę gorzką. Dodatek mleka pozwala natomiast na wyrobienie czekolady mlecznej. 

Czekolada, źródło: Shutterstock

Zanim jednak produkt trafi na sklepowe półki, musi jeszcze osiągnąć odpowiednią formę. Uzyskaną masę się miesza, prasuje, ugniata, podgrzewa, oziębia, wreszcie umieszcza w formach i jeszcze raz ochładza. Dzięki temu czekolada zyskuje formę tabliczki podzielonej na niewielkie kostki. Teraz wystarczy ją tylko zapakować i wysłać do sklepów.   

Z czego składa się czekolada? 

Jak widać, do wytworzenia czekolady nie potrzeba wielu składników - wystarczą ziarna kakaowca, masło kakaowe, cukier, ewentualnie mleko. Na opakowaniach tego produktu rzadko jednak można znaleźć tak krótki skład. Obok nich często widnieją dodatki mające na celu polepszenie smaku czekolady i wzmocnienie jej struktury.

Jednym z nich są emulgatory (najczęściej lecytyna sojowa). Ich zadaniem jest utrwalenie konsystencji i zapobiegnięcie zbyt szybkiemu rozpuszczaniu się smakołyku. Poza tym w składzie czekolady można się spotkać również z wanilią, innymi sztucznymi i naturalnymi aromatami oraz olejem palmowym. 

Jakie są rodzaje czekolady? 

Czekolada występuje w różnych odsłonach smakowych, zależnych od jej składu. Tak oto wyróżniamy następujące rodzaje: 

  • gorzka czekolada - ma co najmniej 70% miazgi kakaowej;
  • czekolada deserowa - zawiera od 30 do 75% miazgi kakaowej, a ponadto tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki, ma słodko-gorzki smak i ciemny kolor;
  • czekolada mleczna - miazga kakaowa stanowi max. 50% jej składu, w odróżnieniu od swoich poprzedniczek zawiera mleko;
  • biała czekolada - nie ma w składzie proszku kakaowego, a masło kakaowe stanowi max. 33% jej składu.  

Czy czekolada jest zdrowa? Właściwości odżywcze czekolady

Czekolada może zbawiennie wpłynąć na zdrowie, o ile jest bogata w kakao, pozbawiona sztucznych dodatków i spożywana z umiarem. Za najzdrowszą uchodzi czekolada gorzka, szczególnie ta o bardzo dużej (ok. 90%) zawartości kakao. W każdej jej kostce kryją się cenne witaminy: A, K, E, z grupy B oraz pierwiastki: fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń. 

Czekolada, źródło: Shutterstock

Czekolada dodaje energii, poprawia samopoczucie, niweluje stres. Reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia krążenie, zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Poza tym przyspiesza metabolizm i wzmacnia system odpornościowy. Co ciekawe, zapobiega nawet próchnicy. Jeśli więc wybieramy czekoladę wysokiej jakości i nie przesadzamy z jej ilością w diecie, możemy tak doraźnie, jak i długofalowo odczuć jej pozytywny wpływ na organizm.

Producenci czekolady na polskim rynku

Czekolada należy do najpopularniejszych słodyczy, a sklepowe półki uginają się od jej rodzajów. Z produkcji wyśmienitych czekolad słynie przede wszystkim Szwajcaria, ale też Belgia, Francja czy Czechy. Marki oferują ten produkt w wielu odsłonach smakowych. Do najchętniej wybieranych należą: 

  • czekolada Milka - najbardziej rozpoznawalna czekolada od szwajcarskiego producenta;
  • czekolada Studencka - czeska czekolada w tradycyjnej odsłonie nadziewana orzeszkami ziemnymi, rodzynkami i żelkami;
  • czekolada Lindt - wyrafinowana, delikatna w smaku czekolada szwajcarska;
  • czekolada Nussbeisser - słynna czekolada z okienkiem nadziewana całymi kawałkami orzechów laskowych;
  • czekolada Toblerone - popularna szwajcarska czekolada w kostkach o nietypowym, trójkątnym kształcie; 
  • czekolada Wawel - polska czekolada sygnowana marką jednej z najstarszych fabryk cukierniczych w naszym kraju;
  • czekolada Schogetten - lubiana niemiecka czekolada w osobnych kostkach, wyróżniająca się delikatnym smakiem; 
  • czekolada Ritter Sport - niemiecka czekolada dostępna w kwadratowych tabliczkach;
  • czekolada Goplana - polska czekolada jednej z najstarszych polskich marek;
  • czekolada Alpen Gold - wyrób znanej i lubianej marki należącej do koncernu Mondelez;
  • czekolada Wedel - kultowa czekolada polskiej marki z ponad 170-letnią tradycją. 

Opinie o Czekolada - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 17 = 22

Podobne