codziennie nowe aktualizacje
Ketchup – sprawdź, czy wszystko o nim wiesz


Ketchup to coś, co można znaleźć niemal w każdej polskiej lodówce. Stanowi on popularny dodatek do pizzy, frytek, zapiekanek i wielu innych dań. Co warto wiedzieć o tym popularnym sosie pomidorowym?
Skąd wziął się ketchup?
Ketchup po raz pierwszy pojawił się w XVII wieku w Chinach. Była to wówczas marynata stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Marynowane ryby przyprawiano mieszanką kôe-chiap lub kê-chiap, co oznaczało dosłownie solankę z marynowanych ryb czy skorupiaków. Następnie ketchup trafił do Malezji i Singapuru, gdzie spotkał się z aprobatą angielskich żeglarzy.
Pod koniec XVII wieku Brytyjczycy, próbując odtworzyć smak chińskiej przyprawy, zmienili nieco skład sosu. W wyniku kulinarnych eksperymentów dodano do ketchupu sos pomidorowy i już w 1812 roku James Mease opublikował pierwszy znany przepis na ketchup oparty na pomidorach. W 1876 r. sos dotarł do szerszej publiczności w USA. Jego receptura została dostosowana do przyzwyczajeń smakowych mieszkańców przez Henry'ego Johna Heinza, założyciela firmy spożywczej H. J. Heinz Company. Firma ta do dziś słynie na całym świecie z produkowania najlepszego ketchupu Heinz.

Ketchup – skład i wartości odżywcze
Nie jest tajemnicą, że podstawowym składnikiem ketchupów są pomidory. W składzie znajdziemy zatem zarówno pomidory, jak i przecier pomidorowy czy koncentrat. Jednak nie są to jedyne produkty, których używa się do stworzenia ketchupu. Niemal każdy sos zawiera także:
- ocet,
- cukier,
- sól,
- przyprawy - bazylia, czosnek, oregano, tymianek,
- substancje zagęszczające - zazwyczaj jest to guma guar (E412) lub guma ksantanowa (E415),
- skrobia,
- konserwanty - sorbinian potasu (E202) lub benzoesan sodu (E211),
- regulatory kwasowości regulujące pH ketchupu - kwas cytrynowy (E330) lub kwas jabłkowy (E296),
- aromaty i substancje słodzące.
Czy ketchup jest zdrowy?
Czy składy ketchupów pozwalają stwierdzić, że taki sos jest zdrowy? Choć może się wydawać, że receptura produktu zawiera stosunkowo dużo cukru i soli, to z drugiej strony w składzie znajdziemy również elementy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Są to m. in.:
- potas - im więcej pomidorów zużytych do produkcji ketchupu, tym więcej potasu, który obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego,
- likopen - obniża stężenie cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Nie należy jednak zapominać o tym, że ketchupy zawierają wysoką zawartość soli lub cukru. Biorąc to pod uwagę, podczas zakupu tego produktu należy wybierać te ketchupy, które nie zawierają: konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizujących, skrobi i regulatorów kwasowości i posiadają zawartość pomidorów ok. 200g na 100 g produktu.
Ketchup na polskim rynku
Ketchup jest produktem, który jest dostępny w każdym sklepie spożywczym na polskim rynku. Jest reprezentowany przez liczne marki. Do najpopularniejszych firm dystrybuujących ketchup w Polsce należą firmy: Pudliszki, Kotlin, Develey, Heinz i Dawtona.
Konsumenci najczęściej sięgają po ketchup marki Pudliszki. Łagodny ketchup Pudliszki dzięki delikatnemu i wyrazistemu smakowi zdecydowanie wyróżnia się spośród innych produktów tego typu. Występuje w plastikowych butelkach o pojemnościach 410g, 480g i 990g oraz w szklanym słoiczku o pojemności 205g. Za standardowe opakowanie ketchupu 480 g zapłacimy ok. 6 zł. Natomiast za wersję w szklanym słoiczku - ok. 5 zł.