codziennie nowe aktualizacje
Majonez – za co kochają go Polacy?


Majonez jest jednym z najchętniej i najczęściej używanych dodatków. To gęsty, kremowy sos o charakterystycznym smaku, którego bazę stanowią olej oraz surowe żółtka jaja. Jego historia sięga prawdopodobnie początków XIX wieku, choć pod tym względem nie ma całkowitej zgodności. Jest dodatkiem tłustym i wysokokalorycznym, ale niepozbawionym cennych właściwości. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia i jakie jest jego zastosowanie. Poniżej podajemy także znane na rynku produkty oraz ich średnie ceny.
Majonez – skład, konsystencja
Majonez to zimny sos wytwarzany na bazie oleju i żółtek jaj. Ma szerokie zastosowanie kulinarne – stanowi uniwersalny dodatek do różnego rodzaju dań, przekąsek i przystawek.
Jego głównymi składnikami są surowe żółtka jaj oraz tłuszcz roślinny – olej lub oliwa. Równie istotny jest także dodatek octu – ocet obniża PH substancji i jest odpowiedzialny za charakterystyczny smak sosu. To bowiem rodzaj emulsji, czyli mieszanka dwóch substancji, z których jedna nie rozpuszcza się w drugiej – w tym przypadku rolę emulgatora odgrywają żółtka jaj.
Ma gładką, kremową konsystencję, jasną barwę oraz wyrazisty smak. W jego składzie znajdują się również przyprawy (sól, pieprz, cukier, musztarda), a nierzadko także substancje konserwujące i smakowe, barwniki itp.

Zastosowanie majonezu
Majonez jest bardzo popularnym i uniwersalnym dodatkiem kulinarnym o szerokim zastosowaniu. Idealnie pasuje do wędlin, serów oraz jajek. Świetnie smakuje również w towarzystwie warzyw. Jest dodawany do kanapek oraz burgerów, a także sałatek, surówek i różnego rodzaju przystawek.
Nierzadko wykorzystuje się go jako składnik sosów i dipów – na bazie majonezu można przyrządzić sos czosnkowy, ziołowy itp. Stanowi także podstawę do przygotowywania różnego rodzaju past, np. pasty jajecznej, rybnej itp. Wykorzystywany jest ponadto jako dekoracja do potraw i przystawek.
Majonez – składniki odżywcze
Majonez to sos emulsyjny o wysokiej zawartości tłuszczu (około 70-80%) – jest to więc dodatek wysokokaloryczny (100 gramów sosu dostarcza około 700 kcal). Przy umiarkowanym spożyciu może jednak wykazywać szereg prozdrowotnych właściwości i stanowić bogate źródło cennych witamin i składników mineralnych.

Ten sos zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, których spożywanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. Jest również prawdziwą skarbnicą witamin – dzięki zawartości jajek dostarcza organizmowi witamin A, D, E oraz K. Ma także sporo selenu, fosforu i cynku, a także potasu i sodu.
Majonez – marki i ceny
Na rynku dostępnych jest wiele marek majonezów. Najczęściej wybieranymi produktami są Majonez Dekoracyjny Winiary (jego średnia cena to 6-8 złotych za opakowanie zawierające 400 ml produktu) oraz Majonez Kielecki (jego średnia cena to 6-7 złotych za opakowanie zawierające 310 ml produktu).
Popularnym od lat produktem jest ponadto Majonez Kętrzyński – słoik o pojemności 460 ml kosztuje średnio 7 złotych. Klienci równie chętnie wybierają Majonez Pudliszki – za jego opakowanie o pojemności 480 ml trzeba zapłacić średnio 7-8 złotych.