codziennie nowe aktualizacje
Syrop klonowy – opis, zastosowanie, ceny
Syrop klonowy to złocisty, gęsty syrop o wyjątkowym smaku. Jego ojczyzną jest Kanada, gdzie stanowi część tamtejszej kultury. Znany jest przede wszystkim jako dodatek do placuszków typu pancake, ale jego zastosowanie jest o wiele szersze. Co więcej, ten kanadyjski specjał poza walorami smakowymi ma liczne właściwości prozdrowotne. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat syropu klonowego, jego właściwości i zastosowania.
Syrop klonowy – co to jest?
Syrop klonowy to słodki syrop otrzymywany z drzew klonu. Ma bursztynowy kolor i słodki, lekko karmelowy smak. Jest płynny i gęsty. Pochodzi z Kanady – niekiedy zwany jest zresztą Kanadyjskim Płynnym Złotem. Proces produkcji syropu klonowego polega na pozyskaniu soku z drzew klonu, zwykle wczesną wiosną. Następnie zebrany sok poddaje się odparowaniu i zagęszczeniu.
Jego historia sięga korzeniami daleko wstecz – był podobno wytwarzany i używany już przez ludy indiańskie. Dziś szczególnie popularny jest w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, ale zyskuje amatorów również w innych krajach, w tym w Polsce.
Zastosowanie syropu klonowego
Syrop klonowy z całą pewnością większości z nas przywodzi na myśl okrągłe pulchne placuszki, tzw.pancake. Polane syropem z klonu świetnie sprawdzą się jako śniadanie albo słodki podwieczorek. Równie dobrze smakować będą podane w ten sposób naleśniki. Na tym nie kończy się jednak lista zastosowań specjału z Kanady.
Tego rodzaju dodatek uświetni również smak gofrów i tostów. Można polać nim lody czy desery. Może być dodawany do wypieków jako zamiennik cukru. Często traktowany jest również jako alternatywa dla miodu. Co więcej, syrop ten wykorzystuje się jako składnik marynat do mięs, a także do słodzenia napojów – bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Czy syrop klonowy jest zdrowy?
Trudno się dziwić, że syrop klonowy bywa porównywany do płynnego złota. Liczne walory smakowe i szerokie zastosowanie nie wyczerpują przy tym jego zalet. Produkt wyróżnia się bowiem wieloma cennymi dla zdrowia właściwościami.
Stanowi prawdziwą skarbnicę witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2. Zawiera sporo magnezu, cynku i manganu, a także żelaza, potasu i wapnia. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Wspiera funkcjonowanie układu krążenia i wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową.
Syrop klonowy – marki i ceny
Syrop klonowy w ostatnich latach znacznie zyskał na popularności. Obecnie dostępny jest więc w większości marketów. Jednym z popularniejszych produktów jest przy tym syrop klonowy Biedronka. Klienci chętnie wybierają również ten z Lidla. Na sklepowych półkach znaleźć można ponadto syrop ze sklepu Kaufland i syrop z Rossmanna.
Średnia cena syropu klonowego to 15-16 złotych za 250 ml produktu.