codziennie nowe aktualizacje
Tiramisu – skład, pochodzenie, przepis


Tiramisu to niewątpliwie król włoskich deserów, znany zresztą niemal na całym świecie. Wyróżnia się wyrazistym smakiem, mocnym aromatem i kremową konsystencją. Śmiało można nawet powiedzieć, że to jeden z najpopularniejszych i najchętniej jadanych słodkich przysmaków pochodzących ze słonecznej Italii. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat tiramisu i jego pochodzenia. Podpowiadamy również, jak samodzielnie zrobić ten wyjątkowy włoski deser.
Tiramisu – wyjątkowy włoski deser
Tiramisu to włoski deser składający się z biszkoptów nasączonych kawą oraz kremu przygotowywanego na bazie sera mascarpone, jajek i cukru. Wyróżnia się wyrazistym smakiem i mocnym aromatem. Ma kremową i gęstą, a przy tym lekką i delikatną konsystencję.
Tiramisu serwuje się w niewielkich kawałkach o kwadratowym bądź prostokątnym kształcie. Świetnie smakuje w połączeniu z filiżanką aromatycznej kawy – we Włoszech deser podawany jest zwykle w towarzystwie mocnego espresso.
Sama nazwa deseru pochodzi oczywiście z języka włoskiego – wł. tira mi su oznacza dosłownie „podnieś mnie w górę”. Można spotkać się również z tłumaczeniem tych włoskich słów jako „przebudź się” czy też „rozwesel się”. Deser niekiedy jest podobno określany jako „uniesienie do nieba”.
Skąd pochodzi tiramisu?
Ojczyzną tiramisu – jak już powyżej wspomniano – jest słoneczna Italia. Ten smaczny deser zyskał jednak ogromną popularność niemal na całym świecie, podobnie jak wiele innych włoskich przysmaków. Trudno się zresztą temu dziwić – Włosi mają przecież wyjątkowy talent do kuchni, świetny smak i wysublimowany gust kulinarny.
Co ciekawe, nie do końca jasne są okoliczności powstania tego deseru. Po dziś dzień trwa więc spór dotyczący autora deseru. Jego stronami jest kilka włoskich miast – Wenecja, Treviso, Siena i Florencja.

Niektórzy sądzą, że pierwsze tiramisu wyszło spod ręki cukiernika Roberto Linguanotto w II połowie XX wieku w Treviso, konkretnie w restauracji „Le Beccherie” – jest to zresztą najczęściej powtarzana i chyba najbardziej prawdopodobna wersja historii deseru. Mówi się przy tym niekiedy, że jego początki sięgają korzeniami aż do XVII, a nawet XV wieku. Niemal każdy z regionów Włoch przypisuje sobie bowiem jego autorstwo. Krążą więc m.in. legendy, że tiramisu powstało na życzenie dawnych władców czy książąt. W efekcie istnieje wiele regionalnych odmian deseru.
Jak zrobić tiramisu?
Przygotowanie tiramisu jest – wbrew pozorom – całkiem łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności. Sekret deseru tkwi przy tym w wysokiej jakości składnikach. Do najważniejszych należą zaś ser mascarpone, biszkopty oraz kawa. Niemniej istotne są jaja, cukier i kakao.
Warto zacząć od zaparzenia esencjonalnej kawy (najlepiej espresso) i zrobienia kremu. Ten musi być zaś delikatny, lekki, a jednocześnie gęsty i kremowy. Powstaje na bazie mascarpone, ubitych jaj i cukru. Przekłada się nim nasączone w kawie biszkopty. Na koniec całość należy posypać kakao. I gotowe! Potem wystarczy już tylko rozkoszować się niebiańskim smakiem tiramisu. Deser warto jednak dobrze schłodzić w lodówce przed podaniem.
Tiramisu – marki i ceny
Co prawda, samodzielne przygotowanie tego deseru nie należy do szczególnie trudnych, to jednak warto spróbować również gotowych deserów tego rodzaju. Zwłaszcza że bez trudu można takie znaleźć w znanych sklepach. Jednym z popularniejszych produktów jest przy tym tiramisu z Lidla. Klienci chętnie wybierają także to z Biedronki.
Średnia cena deseru to 14 złotych za opakowanie zawierające 500 gramów produktu.