466 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Żelki – odrobina kolorowej i słodkiej radości

żelki

4.0 Opinie (1)

  • żelki
  • żelki Haribo
  • żelki Marsjanki
  • żelki Vibovit
  • żelki Trolli
  • żelki Zozole
  • żelki Śmiejżelki
żelki

Żelki to wielki przysmak dzieci, choć nierzadko sięgają po nie również dorośli. Są słodkie i kolorowe. Zachwycają także różnorodnością kształtów. Miśki, wężyki, gwiazdki i serduszka – to zaś tylko niektóre z dostępnych możliwości. Ze świecą szukać rodzica, który nigdy nie kupił żelek dla swojej pociechy. Warto więc dowiedzieć się nieco więcej na temat tych tak popularnych łakoci.

Żelki – czym właściwie są?

Żelki to rodzaj popularnej słodkiej przekąski. Są to cukierki przypominające galaretkę, wytwarzane z użyciem substancji żelującej.

Występują w różnych kształtach, kolorach i smakach. Ich najbardziej popularną postacią są tzw. miśki, czyli żelki w kształcie misiów. Niemniej jednak sklepowe półki oferują obecnie o wiele większą różnorodność pod tym względem. Tradycyjnie produkuje się je z wykorzystaniem żelatyny wieprzowej. Obecnie na rynku można jednak spotkać żelki produkowane na bazie agaru – naturalnego środka żelującego. Niektóre z produktów zawierają ponadto dodatek witamin. Dostępne są także żelki pełniące funkcję suplementów diety – to preparaty witaminowe dla dzieci, polecane w celu uzupełnienia codziennego jadłospisu w niezbędne witaminy i składniki mineralne.

To jedna z ulubionych przekąsek dzieci – uwielbiają je zarówno maluchy, jak i te nieco starsze smyki. Nie należą one przy tym do szczególnie zdrowych przekąsek. Jedzone okazjonalnie i z umiarem nie powinny jednak niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia i samopoczucia.

żelki skład
Źródło: Shutterstock

Krótka historia żelek

Mało kto wie, że historia żelek zaczyna się już w XIX wieku. To wówczas powstał bowiem ich pierwowzór – w wyniku połączenia cukru z gumą arabską otrzymano cukierki, które mogły przypominać dzisiejsze żelki.

Prawdziwa kariera żelek ma swój początek jednak w 1922 roku, kiedy niemiecki cukiernik Hans Riegel stworzył pierwszego żelka we współczesnym rozumieniu. Inspirację czerpał z pokazów tresowanych niedźwiedzi, siłą rzeczy więc spod jego ręki wyszedł żelek w kształcie tańczącego misia. Czterdzieści pięć lat później jego syn opracował cukierki, które dziś znamy jako Złote Misie Haribo.

Skład i wartości odżywcze żelek

Głównymi składnikami żelek są cukier, syrop glukozowy oraz żelatyna. Słodkie cukierki zawierają ponadto syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty i barwniki. Na liście składników znaleźć można także regulatory kwasowości, soki owocowe i zagęszczacze, czasem również oleje roślinne oraz substancje glazurujące. Niekiedy żelki wzbogacane są wybranymi witaminami. Żelki wegańskie zagęszczane są zaś najczęściej agarem.

100 gramów żelek dostarcza średnio 350 kcal. Nie zawierają praktycznie tłuszczu, a białko występuje w nich w niewielkich ilościach. 100-gramowa porcja żelek to natomiast około 80 gramów węglowodanów.

Źródło: Shutterstock

Żelki – marki i ceny

Na rynku mamy obecnie ogromny wybór żelek. Zdecydowanie najpopularniejsze są te od Haribo – te zaś oferują ogromną różnorodność. 200-gramowe opakowanie klasycznych Złotych Misiów to koszt około 6 złotych.

Kliencie chętnie sięgają również po żelki Zozole (około 3 złote za opakowanie zawierające 75 gramów produktu) oraz Śmiejżelki (około 5 złotych za opakowanie zawierające 100 gramów produktu).

Popularnym produktem są także żelki Trolli – za opakowanie zawierające 60 sztuk miniburgerów zapłacić trzeba około 40 złotych.

W sprzedaży są ponadto suplementy diety dla dzieci w postaci żelek. Jednym z najbardziej znanych produktów tego rodzaju są żelki Vibovit – ich średnia cena to 18-20 złotych za opakowanie zawierające 50 sztuk żelek. Nierzadko rodzice dla swoich pociech wybierają również Marsjanki – ich średnia cena to 25 złotych za opakowanie zawierające 50 sztuk żelek.

Opinie o Żelki – odrobina kolorowej i słodkiej radości - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 72 = 82

Podobne

Produkty w tej kategorii