codziennie nowe aktualizacje
Chipsy


Mają różnorodne smaki, które uzyskuje się dzięki określonym przyprawom i aromatom. To idealna propozycja na weekendowe wieczory w gronie przyjaciół. Chipsy – bo o nich mowa – należą do jednych z najpopularniejszych przekąsek na świecie.
Krótka historia powstania chipsów
Chipsy są dobrze wszystkim znaną przekąską, która występuje w postaci cienkich plastrów ziemniaków (lub innych warzyw) usmażonych w głębokim tłuszczu. Jak i kiedy powstał ten popularny przysmak?
Przyjęło się, że początkiem rozpowszechnienia chipsów był XIX wiek. Jednak z ich powstaniem wiąże się pewna historia. Otóż w 1853 roku w restauracji Moon Lake Lodge kucharz George Crum zdenerwował się przez jednego z gości restauracji, ponieważ nie odpowiadała mu grubość pieczonych ziemniaków. Kucharz postanowił pokroić je tak cienko, że były niemal przezroczyste. Klientowi na tyle posmakowało zaproponowane danie, że trafiło ono do menu restauracji. Kucharz nazwał je wówczas „Saratoga Chips”.
Warto wiedzieć, że sam przepis na smażone chipsy pojawił się po raz pierwszy w Stanach Zjednoczonych już dużo wcześniej, bo w 1832 roku. Za pierwszą firmę produkującą chipsy ziemniaczane na skalę masową uznaje się „Mikesell's Potato Chip Company”, która została założona w 1910 roku w Ohio.

Sposób wytwarzania chipsów
Po chipsy sięgamy, ponieważ sprawiają przyjemność jedzenia. Co ciekawe, z jednego ziemniaka można zrobić aż 36 chipsów! Sam proces produkcyjny rozpoczyna się od mycia świeżych ziemniaków, które trafiają do mechanicznej obieraczki. Następnie ziemniaki są sortowane, po czym trafiają do krajalnicy. Po tym etapie ziemniaki – już w formie plastrów – są smażone w wielkim bębnie przez około 3 minuty. Później ziemniaki trafiają do bębnów z przyprawami, które zapewniają im jednorodną powłokę z posypką. Wówczas pozostaje już zapakowanie chipsów do torebek.
Rodzaje chipsów
Smaków i rodzajów chipsów jest na rynku mnóstwo. W zdecydowanej większości produkowane są one z ziemniaków. Mogą przyjmować różne postaci – cienkie lub karbowane. Do 1950 roku chipsy miały wyłącznie słony smak. Zmieniło się to po tym, gdy właściciel wytwórni chipsów w Irlandii wprowadził na rynek dwa nowe smaki – serowo-cebulowy oraz z solą i sosem winegret. Dziś do najpopularniejszych smaków możemy zaliczyć chipsy:
- solone,
- paprykowe,
- cebulowe.
Pojawiają się również nieco bardziej oryginalne smaki, m.in: smak krewetkowy, mlecznej czekolady, melona czy nawet cappuccino.
Natomiast jeśli szukamy zdrowych chipsów, które zastąpią ziemniaczane, to z pewnością możemy sięgnąć po takie rodzaje jak:
- chipsy z jarmużu,
- chipsy z batatów,
- chipsy z suszonej marchewki,
- chipsy z suszonego buraka.

Marki i ceny chipsów na polskim rynku
Warto wiedzieć, że w 1993 roku w Grodzisku Mazowieckim została uruchomiona Fabryka Frito Lay. To w tym zakładzie produkowany jest szeroki wybór chipsów ziemniaczanych Lay’s, które dostarczane są do dystrybucji m.in. w Polsce, krajach bałtyckich, Czechach, Słowacji, na Węgrzech czy Ukrainie.
Na polskim rynku chipsy są reprezentowane przez liczne marki. Są one produktem łatwo dostępnym i znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym w dziale z przekąskami. W latach 90. XX wieku w Polsce prym wiodły chipsy Chio Chips. Obecnie do najpopularniejszych marek należą: Lay’s, TOP Chips, Pringles i Crunchips.
Konsumenci najczęściej sięgają po chipsy ziemniaczane Lay’s o smaku papryki, które wyróżniają się intensywnością i doskonałą jakością. W sklepach spożywczych występują dwie podstawowe pojemności opakowań produktu – 28 g oraz 140 g. Za 140 g chipsów Lay’s zapłacimy od 6 do 7 złotych.