1050 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tortilla – opis, pochodzenie, zastosowanie

tortilla

4.0 Opinie (1)

tortilla

Tortilla to płaski, okrągły placek stanowiący bazę wielu dań i przekąsek. Tradycyjnie przyrządzana jest z mąki kukurydzianej, ale obecnie większą popularnością cieszą się tortille pszenne. Wywodzi się z Meksyku. Może poszczycić się przy tym długą i bogatą historią. Dziś jest spożywana niemal na całym świecie. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat tortilli, jej zastosowania i pochodzenia.

Tortilla – co to jest?

Tortilla to placek wytwarzany na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. Wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Spożywana jest jako samodzielna przekąska, ale może stanowić również podstawę do przyrządzania różnego rodzaju dań. Często traktowana jest jako pieczywo.

Placki tego rodzaju mają płaski, okrągły kształt. Są cienkie i dość elastyczne (chociaż akurat ta cecha zależy od rodzaju mąki – tortille pszenne z uwagi na zawartość glutenu są o wiele bardziej plastyczne, podczas gdy placki kukurydziane są twarde i łatwo się kruszą). Mają różne wielkości – średnica tortilli może mieć 6-30 cm. Tradycyjnie robi się je z mąki kukurydzianej. W Europie większą popularność zyskały jednak placki pszenne.

tortilla przygotownie
Przygotowywanie tortilli / Shutterstock

Pochodzenie i historia tortilli

Tortilla – jak powyżej wspomniano – wywodzi się z Meksyku. Śmiało można nawet powiedzieć, że stanowi symbol kuchni meksykańskiej. Jej powstanie przypisuje się natomiast Aztekom. Pierwsze tortille wypiekano więc prawdopodobnie już w czasach prekolumbijskich. Początkowo przyrządzane były na bazie suszonych ziaren kukurydzy, która zresztą uważana była za roślinę świętą. Przygotowaną z nich papkę gotowano w wodzie wapiennej, aby potem można było formować z niej placki, które pieczono na rozgrzanych kamieniach.  

Przez wieki tortilla przeszła jednak dużą ewolucję. Jednym z ważniejszych momentów jej historii było zaś sprowadzenie pszenicy do Europy, za co odpowiedzialni są Hiszpanie. Popularyzacja pszenicy przyczyniła się z kolei do tego, że tortille zaczęto wypiekać z mąki pszennej. Nowa metoda zyskała popularność również w Meksyku, szczególnie na północy kraju. Dziś znana jest praktycznie na całym świecie, głównie w pszennej odmianie.

tortille
Dowiedz się więcej o tortilli! / Shutterstock

Tortilla w kuchni – zastosowanie

Tortilla ma dość szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko meksykańskiej. Możliwości jej wykorzystania jest naprawdę wiele, a jedynym ich ograniczeniem jest w gruncie rzeczy nasza kulinarna wyobraźnia. Placki zwykle wypełnia się nadzieniem – warzywami, mięsem, rybą, serami i sosami. Mogą być smażone, pieczone, grillowane. Spożywane są również w formie pociętych i usmażonych pasków. Nierzadko traktowane są jako rodzaj pieczywa.

W kuchni meksykańskiej tortille wykorzystuje się natomiast do przyrządzania wielu tradycyjnych potraw – dania różnią się przede wszystkim rodzajem nadzienia. To m.in. tacos (z mięsem wołowym, czerwoną fasolą i świeżymi warzywami), quesadillas (z farszem serowym), burrito (z warzywami i mięsem), enchilada (z mięsem i papryczką chilli), fajita (z mięsem i warzywami, w tym papryką).

Tortilla – marki i ceny

Tortilla już dawno zyskała dużą popularność niemal na całym świecie. Wprawdzie bez większego trudu można przygotować ją samodzielnie w domu, to jednak częstym wyborem są gotowe produkty. Jednym chętniej wybieranych jest przy tym tortilla Biedronka. Kliencie nierzadko sięgają również po tortillę Lidl.

Średnia cena tortilli to 5-7 złotych za opakowanie zawierające 300-370 gramów produktu.

Opinie o Tortilla – opis, pochodzenie, zastosowanie - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

47 + = 49

Podobne