codziennie nowe aktualizacje
Oliwa z oliwek Biedronka – informacje o produkcie
Oliwa z oliwek Biedronka to produkt marki Biedronka – marki własnej należącej do sieci sklepów Biedronka będącej częścią portugalskiego przedsiębiorstwa Jeronimo Martins.
Pod marką Biedronka dostępne są różnego rodzaju produkty spożywcze, w tym oliwa z oliwek (Azeite de Moura DOP). Jest to oliwa wytwarzana z najwyższej jakości oliwek z pierwszego tłoczenia (Extra Virgin), uzyskana bezpośrednio z oliwek, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Pozyskiwana jest z różnych gatunków portugalskich oliwek (Cordovil de Serpa, Galega Vulgare, Verdeal i Alentejana), pochodzących z regionu Maura na południu Portugalii. Produkowana jest w Portugalii. Posiada oznaczenie DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia).
Produkt dostępny jest wyłącznie sieci sklepów Biedronka.
W skład oliwy z oliwek marki Biedronki wchodzą: oliwa z oliwek.
100 ml produktu dostarcza: 819 kcal (89 g tłuszczu, 0 białka, 0 g węglowodanów)
Średnia cena oliwy z oliwek z Biedronki to 23 złote za butelkę o pojemności 500 ml.
Nasza opinia o oliwie z oliwek Biedronka
Oliwa z oliwek Biedronka to całkiem smaczna oliwa, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek i surówek – wystarczy skropić nią świeże warzywa – a także baza sosów, dressingów i dipów (jak np. znany winegret). Dobrze smakuje z pieczywem, np. w roli smarowidła jako alternatywa dla masła. Śmiało można również maczać kawałki pieczywa w miseczce wypełnionej oliwą. To rodzaj tłuszczu, którego z powodzeniem użyć możemy także do pieczenia, grillowania czy duszenia.
Najlepiej smakuje jednak na surowo – ma dość łagodny, niepozbawiony goryczki, choć niezbyt bogaty smak. Oliwa z oliwek Biedronka jest ogólnie smaczna i świeża, ale trochę brakuje jej głębi i intensywności. Ma przyjemny, aczkolwiek niezbyt intensywny aromat. Stanowi przy tym bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E i K. Warto też wspomnieć, że jest to oryginalny produkt portugalski. Sprzedawany jest w butelkach z ciemnego szkła, co uznaje się za najlepszy sposób przechowywania oliwy.
Oliwa z oliwek z Biedronki ma przy tym atrakcyjną cenę.
A ja ją bardzo lubię. Jest pikantna i intensywna, świetnie pasuje do makaronów, ugotowanej fasoli czy po prostu jako dodatek do foccaci, jasnego pieczywa. Ze świeżą bazylią i obronioną czosnku - petarda. P.S ostatnio dostałam dodatek "oliwy" na wynos z jednej "najlepszej" pizzerii typu włoskiego w trójmieście. Myślałam, że mnie szlag trafi. Gdybym jadła na miejscu to bym kazała im się tym wysmarować i wystawić na słońce. Była oszukana. Tak więc ta biedronowa jest serio - jakość do ceny super.
5.0