1049 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kabanosy – czy są zdrowe? Rodzaje i ceny

kabanosy

5.0 Opinie (1)

kabanosy

Kabanosy to jedna z najpopularniejszych mięsnych przekąsek, po którą chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wyróżnia je intensywny smak i charakterystyczny trzask po przełamaniu kiełbaski. Są smaczne, kruche i aromatyczne. Ich historia sięga korzeniami do XIX wieku, choć pierwszymi kiełbaskami zajadano się dopiero po pierwszej wojnie światowej. Warto więc wiedzieć, czym są dokładnie. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat kabanosów, ich pochodzenia i składu.

Kabanosy – czym się wyróżniają?

Kabanosy to długie, cienkie, suche kiełbaski o charakterystycznej pomarszczonej powierzchni i ciemnoczerwonej barwie z odcieniem wiśniowym. Wytwarzane są zwykle z peklowanego mięsa wieprzowego.

Mają postać złożonych na pół batonów kiełbasy, w których przegięciu widoczny jest ślad po odwieszeniu. Wyróżniają się intensywnym smakiem pieczonego i peklowanego mięsa. Wyraźnie wyczuwalny jest w nich również lekki posmak wędzenia oraz kminku i pieprzu.

kabanosy
Pyszna przekąska / Shutterstock

Proces ich produkcji polega na rozdrobnieniu i peklowaniu mięsa. W następnej kolejności dodawane są przyprawy. Na kolejnym etapie formuje się zaś cienkie i długie batony, które wędzone są dymem z drewna bukowego. Wszystkie powyższe czynności odpowiadają przy tym za ostateczny efekt, którym jest intensywny smak kabanosów, ich charakterystyczny wygląd i struktura.

Kabanosy są najczęściej traktowane jako szybka i gotowa przekąska. Sprawdzą się więc na wszelkiego rodzaju imprezach, wycieczkach i spotkaniach. Znajdą również zastosowanie jako składnik innych dań, np. pieczone w cieście francuskim, jako dodatek do zup, sałatek czy zapiekanek warzywnych.

Historia kabanosów

Mówi się, że historia kabanosów sięga korzeniami do XIX wieku. W gruncie rzeczy chodzi jednak w tym przypadku o ich nazwę. Ta z kolei nawiązuje do nazwy „kaban”, używanej w XIX-wiecznej Polsce i Litwie na określenie młodego wieprza karmionego głównie ziemniakami. Mięso z tak żywionego zwierzęcia, zwane kabaniną, wyróżniała wysoka jakość, świetny smak i kruchość.

Na stołach pierwsze kabanosy zaczęły pojawiać się dopiero po pierwszej wojnie światowej. Były to wówczas wyroby wytwarzane w niewielkich masarniach. Na popularności zyskały zaś w okresie PRL-u, stając się ekskluzywnym polskim towarem, który chętnie eksportowano.

kabanos
Dowiedz się więcej o kabanosach / Shutterstock

Jak wybrać dobre kabanosy?

Dobre kabanosy powinny być smaczne, kruche i aromatyczne. Za wszystkie te walory odpowiada z kolei przede wszystkim skład kiełbasek i sposób ich wędzenia. Podczas wyboru kabanosów warto więc w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na zawartość mięsa. Tu zaś zależność jest prosta – im więcej mięsa, tym lepiej. Mięso powinno znajdować się również na pierwszym miejscu listy składników. Jeśli chodzi o jego ilość, to na 100 gramów wyrobu powinno być go więcej niż 100 gramów.

Niemniej ważne są przy tym pozostałe pozycje składu kabanosów – im krótszy skład produktu, tym lepsza ich jakość. Należy zatem upewnić się co do braku sztucznych dodatków, takich jak aromaty, wzmacniacze smaku, konserwanty.

Warto też wspomnieć, że obecnie na rynku oferuje się również kabanosy wytwarzane na bazie surowców roślinnych. Tego rodzaju produkt może być świetną alternatywą dla osób niejedzących mięsa.

Kabanosy – marki i ceny

Obecnie na rynku mamy ogromny wybór kabanosów różnych marek. Jednymi z popularniejszych produktów są natomiast kabanosy Tarczyński, Krakus i Sokołów. Równie chętnie wybierane wyroby to kabanosy takich marek jak Olewnik, a także Biedronka Kraina Wędlin czy Lidl Pikok. Na sklepowych półkach znaleźć można ponadto kabanosy Konspol i kabanosy Duda.

Średnie ceny kabanosów wahają się w przedziale od 50 do 70 złotych za kilogram produktu.

Opinie o Kabanosy – czy są zdrowe? Rodzaje i ceny - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 85 = 88

Opinie

  1. C Cosmo36

    "Tarczyński"-świetne!

Podobne