967 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kiełbasa śląska – skład, wartości odżywcze, zastosowanie

kiełbasa śląska

0.0 Opinie (0)

kiełbasa śląska

Kiełbasa śląska to jeden z najpopularniejszych i najchętniej jadanych wyrobów mięsnych. Jest smaczna, pożywna i aromatyczna. Ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Jej ojczyzną jest – jak wskazuje sama nazwa – Śląsk. Nie wiadomo przy tym dokładnie, kiedy po raz pierwszy pojawiła się na stołach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat kiełbasy śląskiej, jej składu i wartości odżywczych.

Kiełbasa śląska – czym jest dokładnie?

Kiełbasa śląska to wyrób mięsny wytwarzany z rozdrobnionego mięsa z dodatkiem przypraw, umieszczonego w osłonce z jelita zwierzęcego lub sztucznej. Jest to wędlina wędzona, zwykle produkowana z mięsa wieprzowego. Na rynku dostępna jest przy tym również kiełbasa śląska wieprzowo-wołowa, a nawet kurczęca czy z indyka.

To jeden z najpopularniejszych, najbardziej uniwersalnych i najłatwiej dostępnych rodzajów kiełbas – znaleźć ją można w praktycznie każdym sklepie mięsnym i markecie. Jest pożywna i sycąca, a przy tym ma szerokie zastosowanie kulinarne.

kiełbasa śląska
Dowiedz się więcej o tym produkcie! / Shutterstock

Skład i wartości odżywcze kiełbasy śląskiej

Kiełbasa śląska składa się przede wszystkim z mięsa, najczęściej wieprzowego. Podstawowym wyznacznikiem jej jakości jest więc jego zawartość – ta waha się natomiast od około 64% do 96%. Zawiera ponadto przyprawy – to oczywiście sól, pieprz, a także czosnek, kolendra czy gorczyca.

Wprawdzie wysokiej jakości kiełbasa powinna zawierać głównie mięso, to często występującymi w niej składnikami są również substancje wypełniające, takie jak białko wieprzowe, woda, błonnik czy skrobia ziemniaczana. W jej składzie znaleźć można nierzadko także wzmacniacze smaku, barwniki, stabilizatory, substancje zagęszczające i środki konserwujące.

100 gramów kiełbasy śląskiej dostarcza organizmowi średnio 200-300 kcal. Taka porcja zawiera około 15-25 gramów tłuszczu, 15-20 gramów białka i 0-2 gramy węglowodanów.

kiełbasa śląska
Przeczytaj o kiełbasie śląskiej / Shutterstock

Kiełbasa śląska – zastosowanie w kuchni

Kiełbasa śląska może być spożywana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako kiełbasa grillowa – jest to zresztą jeden z najczęściej wybieranych rodzajów kiełbas z przeznaczeniem do obróbki na grillu. Może być smażona i gotowana, a także pieczona na ognisku.

Dobrze smakuje jako dodatek do pieczywa, składnik kanapek czy przekąska albo przystawka (serwowana w kawałkach lub pokrojona na plasterki). Wykorzystywana również jest jako baza czy składnik dań na ciepło (np. zup czy leczo).

Kiełbasa śląska – marki i ceny

Obecnie na rynku jest duży wybór firm oferujących kiełbasę śląską. Jednymi z chętniej wybieranych produktów jest przy tym kiełbasa śląska Morliny, Krakus i Tarczyński. Równie często kupowane są wyroby marki Krakus. Popularnością wśród klientów cieszą się także produkty takie jak kiełbasa Biedronka Kraina Wędlin czy Lidl Pikok.

Średnie ceny kiełbasy śląskiej znajdują się w przedziale 20-40 złotych za kilogram produktu.

Opinie o Kiełbasa śląska – skład, wartości odżywcze, zastosowanie - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 3 =

Podobne