490 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Paluszki solone

4.0 Opinie (1)

  • paluszki
  • paluszki solone
  • Lajkonik
  • paluszki Lajkonik
  • paluszki Beskidzkie

Przekąska w postaci długich, cienkich paluszków jest jednym z najczęściej wybieranych produktów na wszelkiego rodzaju spotkania przy domowym stole. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że ten niewinny smakołyk spożywany w nadmiarze może być szkodliwy.

Jak powstają paluszki?

Proces wytwarzania paluszków solonych jest nieco prostszy niż innych słonych przekąsek. Podstawą tworzącą paluszki jest ciasto drożdżowe, z którego formuje się długie walce. Kolejnym etapem produkcji jest umieszczenie ich w wodorotlenku sodu (który przy pieczeniu nada paluszkom błyszczącą powierzchnię) i pokrojenie na części. Moment kluczowy to posypanie pokrojonego ciasta solą i umieszczenie go w piecu. Po upieczeniu w temperaturze sięgającej nawet 4000C paluszki są schładzane i pakowane.

Ciasto paluszków jest wytwarzane z takich składników jak:

  • mąka pszenna,
  • drożdże,
  • słód,
  • sól,
  • tłuszcz roślinny,
  • woda.

Dzięki temu procesowi powstają paluszki o grubości ok. czterech milimetrów i długości 10-15cm. Co ciekawe, zautomatyzowana produkcja słonych paluszków jest w stanie osiągać wydajność miliona paluszków na godzinę!

Słone paluszki, źródło: Shutterstock

Paluszki solone zdrowszą przekąską? Wartości odżywcze

Choć może się wydawać, że w porównaniu do innych przekąsek paluszki solone są zdrowszą alternatywą, to w rzeczywistości nie dostarczają one organizmowi wartościowych składników odżywczych. W 100 gramach paluszków znajduje się około 300-400 kilokalorii, co stanowi równowartość czterech jabłek lub czterech garści chipsów.

Głównym składnikiem paluszków jest oczyszczona mąka pszenna, która dostarcza jedynie śladowych ilości błonnika pokarmowego. Ponadto węglowodany zawarte w przekąsce mogą wywoływać wahania poziomu cukru we krwi, co jest niebezpieczne w przypadku cierpienia na insulinooporność i cukrzycę.

Nie należy zapominać, że każda porcja paluszków solonych spożywana w nadmiernych ilościach ma negatywny wpływ na układ krążenia, ponieważ 100 g solonych paluszków dostarcza zwykle ponad 50% maksymalnego zalecanego dziennego spożycia tego składnika.

W związku z tym można zadać sobie pytanie, czy istnieje zdrowsza alternatywa tej klasycznej przekąski? Okazuje się, że idealnym zamiennikiem paluszków solonych mogą być paluszki orkiszowe, które dostępne są w sklepach z ekologiczną żywnością.

Paluszki solone, źródło Shutterstock.com

Przekąska, którą zna każdy - rynek słonych paluszków w Polsce

Paluszki solone to jedne z najczęściej wybieranych przekąsek. Ze względu na popularność należą one do produktów dostępnych w każdym sklepie spożywczym w dziale z przekąskami. Choć paluszki zawierają wiele węglowodanów i „pustych kalorii”, to od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na ich zakup.

Do najczęściej wybieranych marek paluszków należą: Lajkonik, Lubella, Beskidzkie, Saltletts, TOP. Spośród nich wyróżniają się paluszki solone firmy Lajkonik, po które najchętniej sięgają konsumenci. Występują one w opakowaniach o różnych pojemnościach – od 70 g do 300 g. Za największe opakowanie tej przekąski zapłacimy ok. 5 złotych.

Opinie o Paluszki solone - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 8 = 12

Podobne