codziennie nowe aktualizacje
Kiełbasa śląska Krakus – informacje o produkcie
Kiełbasa śląska Krakus to produkt firmy Animex Foods – największej polskiej firmy mięsnej, właściciela marki Krakus istniejącej od 1951 roku.
Pod marką Krakus dostępne są różnego rodzaju wyroby mięsne, w tym kiełbasa śląska. Jest to kiełbasa wędzona, parzona wytwarzana ze średnio rozdrobnionego mięsa wieprzowego (zawartość 100%). 100 gramów gotowego produktu otrzymuje się ze 103 gramów mięsa wieprzowego.
W skład kiełbasy śląskiej Krakus wchodzą: mięso wieprzowe, sól, czosnek świeży, przyprawy, substancja konserwująca: azotyn sodu.
100 gramów produktu dostarcza: 243 kcal (19 g tłuszczu, 17 g białka, 1 g węglowodanów).
Średnia cena kiełbasy śląskiej Krakus to 40 złotych za 1 kilogram produktu.
Nasza opinia o kiełbasie śląskiej Krakus
Tym, co zdecydowanie wyróżnia kiełbasę śląską Krakus na tle innych produktów tego rodzaju, jest jej dobry skład. Wyrób ma wysoką zawartość mięsa (100%). Poza wieprzowiną na liście składników znajdziemy tylko naturalne przyprawy. Nie ma tu stabilizatorów, zagęszczaczy, wzmacniaczy smaku ani sztucznych barwników. Wątpliwości może jedynie budzić dodatek azotynu sodu (konserwant).
Kiełbasa jest bardzo smaczna – jej smak jest naturalny i wyrazisty, mocno czosnkowy. Pachnie przyjemnie i ma zachęcającą barwę. Dobrze smakuje na zimno, a także smażona czy grillowana. Ma atrakcyjną konsystencję – dość jednolitą, ale niezbyt rozdrobnioną. Dobrze się kroi i nie jest zbyt tłusta.