codziennie nowe aktualizacje
Kiełbasa śląska Tarczyński – informacje o produkcie
Kiełbasa śląska Tarczyński to produkt firmy Tarczyński – znanego polskiego producenta wędlin i wyrobów mięsnych, rodzinnego przedsiębiorstwa działającego na rynku od 1991 roku.
Pod marką Tarczyński dostępne są różnego rodzaju kiełbasy, w tym kiełbasa śląska. Jest to kiełbasa wytwarzana ze średnio rozdrobnionego mięsa wieprzowego, wędzona, parzona. Wyrób zawiera 95% mięsa. Znajduje się w osłonce jadalnej z jelita wieprzowego.
W skład kiełbasy śląskiej Tarczyński wchodzą: mięso wieprzowe 95%, skrobia, sól, przyprawy, aromaty, stabilizatory: polifosforany, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. osłonka jadalna: jelito wieprzowe.
100 gramów produktu dostarcza: 241 kcal (20 g tłuszczu, 13 g białka, 0,4 g węglowodanów).
Średnia cena kiełbasy śląskiej Tarczyński to 35 złotych za 1 kilogram produktu.
Nasza opinia o kiełbasie śląskiej Tarczyński
Do największych zalet kiełbasy śląskiej Tarczyński należy wysoka zawartość mięsa – w tym przypadku to aż 95%. Pod tym względem produkt zdecydowanie się więc wyróżnia. Niestety pozostałe składniki na liście budzą sporo wątpliwości. Wyrób zawiera konserwanty (azotyn sodu to substancja konserwująca obecna w wielu produktach spożywczych, spożywany w nadmiernych ilościach może być szkodliwy dla zdrowia), stabilizatory i wzmacniacze smaku.
Jeśli chodzi o smak, to kiełbasa jest dobra, choć niektórym może wydać się nieco zbyt przyprawiona. Ma przy tym przyjemny aromat i apetyczną barwę. Niewiele zarzucić można również jej konsystencji. Nie sprawia kłopotów przy krojeniu, nie rozpada się.
Kiełbasa śląska Tarczyński sprawdzi się podczas grillowania. Dobrze smakuje również jako składnik innych potraw, a także jako zimna przekąska. Jej cena jest przystępna.
Nie polecam, sztuczna i twarda skóra. Środek bez przypraw i gryzie się jak gumę.
1.0