codziennie nowe aktualizacje
Kiełbasa śląska Sokołów – informacje o produkcie
Kiełbasa śląska Sokołów to produkt firmy Sokołów – jednego z największych producentów mięsa w Europie Centralno-Wschodniej, którego historia sięga korzeniami do 1899 roku.
Pod marką Sokołów dostępne są różnego rodzaju wędliny i wyroby mięsne, w tym kiełbasa śląska. Jest to kiełbasa wędzona, parzona, wytwarzana ze średnio rozdrobnionego mięsa wieprzowego (68%) z dodatkiem wołowiny (5%). Ma postać batonów o długości 12-13 cm.
W skład kiełbasy śląskiej Sokołów wchodzą: mięso wieprzowe 68%, woda, mięso wołowe 5%, skrobia ziemniaczana, tłuszcz wieprzowy, sól, białko sokowe, stabilizatory: trifosforany, difosforany, przyprawy, błonnik sojowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, regulatory kwasowości: octany sodu, lakton kwasu glukonowego, barwnik: koszenila, przeciwutleniacz askorbinian sodu, barwnik: koszenila, substancja konserwująca: azotyn sodu.
100 gramów produktu dostarcza: 289 kcal (25 g tłuszczu, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów).
Średnia cena kiełbasy śląskiej Sokołów to 35-40 złotych za 1 kilogram produktu.
Nasza opinia o kiełbasie śląskiej Sokołów
Kiełbasa śląska Sokołów to wyrób mięsny, którego jakość trudno określić jako wysoką. Wystarczy zresztą rzut oka na jego skład – lista składników jest bardzo długa i nie brakuje na niej sztucznych dodatków i substancji. Znaleźć tu można środki konserwujące, stabilizatory, wzmacniacze smaku, barwniki i przeciwutleniacze. Mało tego, bo kiełbasa zawiera wypełniacze (tłuszcz wieprzowy, woda, białko, skrobia). Zawartość mięsa jest dość niska – to zaledwie 73%. W tym zwraca uwagę dodatek mięsa wołowego.
Produkt nie zachwyca również smakiem. Ma jednak dość przyjemny i zachęcający aromat wędzenia, a także wyraźną nutę pieprzu i czosnku. Wyróżnia się ponadto atrakcyjną barwą – złocistą i apetyczną. Niewiele można zarzucić jej konsystencji – ma dość jednolitą strukturę bez wyczuwalnych chrząstek, łatwo się kroi i nie rozpada się. Wydaje się przy tym jednak nieco zbyt tłusta. Cena kiełbasy jest dość korzystna.
Po kilku latach zakupu to był ostatni raz kiedy kupiłem tą kiełbasę
1.0
Obrzydliwa! Po podgrzaniu jedynie co ma "stabilne" to dość grubą skóra. To, co wewnątrz to tłusta miazga. Najgorsza śląska
1.0
Żona teraz wyciagła na grilu z kiełbasy jakąś niebieska folie a mi ostatnio cks chrupało po zebach myslałem ze jakis zab sie uszczerbił ale nie.Nie polecam :/
1.0
Bazrdzo wsółczuję ślązakom że jedzą takie świństwo.
1.0
Witam w tych czasach niema sląskiej teraz wszystko robia z gówna i piszą ze sląska psuja opinie naprawde dobrej Marce !!! Sląska to była kiedyś
1.0