codziennie nowe aktualizacje
Kiełki fasoli mung Lidl – informacje o produkcie
Kiełki fasoli mung Lidl to produkt marki Vitasia – marki własnej należącej do sieci sklepów Lidl będącej częścią międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl.
Pod marką Vitasia dostępne są różnego rodzaju produkty spożywcze charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, w tym też kiełki fasoli mung (Mung Bean Sprouts Vitasia Chinese Style). Są to kiełki umieszczone w zalewie, sprzedawane w szklanym słoiku. Mają zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do potraw w stylu azjatyckim.
Produkt dostępny jest wyłącznie w sieci sklepów Lidl.
W skład kiełków fasoli mung z Lidla wchodzą: 54,5% kiełki fasoli Mung, woda, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, kwas cytrynowy; substancja wiążąca: chlorek wapnia.
100 gramów produktu dostarcza: 9 kcal (0,2 g tłuszczu, 0,7 g białka, 0,9 g węglowodanów)
Średnia cena kiełków fasoli mung marki Lidla to 5 złotych za opakowanie zawierające 330 gramów produktu (180 gramów po odsączeniu).
Nasza opinia o kiełkach fasoli Mung Lidl
Kiełki fasoli mung Lidl to produkt, który świetnie sprawdzi się jako składnik wielu różnego rodzaju potraw. Będzie smacznym dodatkiem do dań w stylu azjatyckim – dobrze łączy się z ryżem i makaronem oraz warzywami i mięsem, a także chińskimi grzybami i pędami bambusa. Kiełki śmiało można dodać również do sajgonek. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Można więc potraktować je także jako dodatek do sałatek czy kanapek. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać je też w kuchni rodzimej czy fusion. Dobrze wypadają w jajecznicy i w połączeniu z kaszą – możliwości są tu jednak szerokie, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia kulinarna i indywidualne gusta.
Kiełki fasoli mung z Lidla są smaczne – mają słodkawy i nieco kwaskowaty smak z lekką nutą goryczy. Dużo zyskują pod tym względem po podgrzaniu – najlepiej smakują przysmażone i odpowiednio doprawione.
Warto wspomnieć, że są dość drobne i cienkie, a także miękkie i oklapnięte, stąd też brakuje im trochę chrupkości. W dużym stopniu dzieje się tak za sprawą zalewy, w której są umieszczone. Niemniej jednak można spotkać na rynku podobne produkty, które zachowują w tej formie większą kruchość.
Skład produktu jest krótki – zasadnicza część to oczywiście same kiełki. Na liście składników znajdują się też przeciwutleniacze i chlorek wapnia. Są to jednak substancje uznane za całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Cena kiełków fasoli mung Lidl jest przy tym korzystna.