948 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Blender – opis, zastosowanie, rodzaje

blender

4.0 Opinie (1)

blender

Blender to bardzo praktyczne i wygodne urządzenie, które znajdzie szerokie zastosowanie właściwie w każdej kuchni. Świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania posiłków i deserów. Jego obsługa jest przy tym łatwa, a funkcjonalność szeroka. Z całą pewnością warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia to wyjątkowe urządzenie. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat blenderów, ich funkcji i rodzajów.

Blender – co to jest?

Blender to wielofunkcyjne urządzenie służące do miksowania, blendowania, mieszania i rozdrabniania produktów. Jego obsługa jest łatwa i nie wymaga specjalnych umiejętności, a sposób działania prosty. Sprzęt pozwala na przygotowanie koktajli, miksowania zup, kruszenia lodu, cięcia, siekania itd.

Urządzenie zasadniczo zbudowane jest z silnika i końcówki blendującej czy też ostrza –  wyróżnia się bowiem dwa rodzaje blenderów (ręczne i kielichowe), które różnią się przede wszystkim budową i sposobem działania. Poszczególne modele mają także różne parametry techniczne i zakres funkcji.

Zobacz naszą opinię o blenderze z Lidla!

Do czego służy blender?

Blender to bardzo praktyczne, wygodne i funkcjonalne urządzenie o niezwykle szerokim zastosowaniu w kuchni. Świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania różnego rodzaju koktajli – mlecznych, owocowych czy warzywnych, a także napojów z dodatkiem płatków, orzechów czy nasion. Śmiało można go użyć do miksowania kremowych zup czy robienia past do pieczywa. Będzie doskonałym wsparciem podczas przygotowywania posiłków dla małych dzieci – z powodzeniem wykorzystamy go do rozdrobnienia różnych produktów. W zależności od zakresu funkcji blender może być używany również do ubijania śmietany czy piany z białek, a także kruszenia lodu. Wspaniale sprawdzi się podczas robienia musów i kremów.

blender

Rodzaje blenderów

Zasadniczo wyróżnia się dwa rodzaje blenderów:

  • ręczny – to urządzenie wymagające ręcznej obsługi, przeznaczone jest przede wszystkim do miksowania i rozdrabniania, przy czym często dostępne są różnego rodzaju końcówki rozszerzające zakres funkcji, np. do ubijania piany, siekania, kruszenia lodu; jest niewielki, poręczny i lekki, a jego obsługa prosta, wystarczy umieścić końcówkę blendującą w naczyniu i włączyć urządzenie; blender ręczny świetnie sprawdzi się podczas robienia koktajli, blendowania kremowych zup, przyrządzania past itd.,
  • kielichowy – to urządzenie wolnostojące wyposażone w specjalne naczynie przypominające kształtem dzbanek (to tzw. kielich, stąd nazwa sprzętu), zwykle szklany, nie wymaga ręcznej obsługi, pracuje samodzielnie po uruchomieniu, proces blendowania odbywa się w zamkniętym pokrywą pojemniku; blender kielichowy wyróżnia się dużą mocą i wysokimi obrotami ostrza, jest bardzo wygodny w obsłudze, ale zajmuje więcej miejsca.

Blender – ceny

Ceny blenderów są bardzo zróżnicowane, na co wpływ ma szereg czynników, takich jak producent i marka, typ urządzenia, jego moc i inne parametry techniczne, dostępne akcesoria itd.

Najprostsze modele można kupić już za około 100 złotych. Na rynku dostępne są przy tym urządzenia również w wyższych cenach – zwykle to 200-300 złotych, choć można skusić się także na zakup jeszcze droższych sprzętów (500-700 złotych).

Opinie o Blender – opis, zastosowanie, rodzaje - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − = 12

Podobne