codziennie nowe aktualizacje
Robot kuchenny – opis, rodzaje, przeznaczenie
Robot kuchenny to niezwykle praktyczne i wygodne urządzenie, które łączy w sobie funkcje kilku innych sprzętów. Z całą pewnością świetnie sprawdzi się więc jako nieocenione wsparcie i pomoc w kuchni. Tego rodzaju maszyna miesza, miksuje, wyrabia ciasta, sieka, mieli, ubija, uciera itd. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat robotów kuchennych, ich rodzajów i zastosowania.
Robot kuchenny – co to jest?
Robot kuchenny to wielofunkcyjne urządzenie o szerokim zastosowaniu w kuchni. Zasadniczo tego rodzaju sprzęty przeznaczone są do różnego rodzaju obróbki żywności. W zależności od konkretnego modelu mogą być wykorzystywane do mieszania, siekania, rozdrabniania, krojenia, miksowania, ucierania, ubijania, gotowania itd.
Poszczególne rodzaje robotów kuchennych różnią się między sobą funkcjonalnością, budową i parametrami – trudno tu więc o ogólną definicję. Z całą pewnością urządzenie tego typu pozwala jednak na dużą oszczędność czasu i wysiłku, jakie wkładamy w przygotowanie różnego rodzaju potraw. Zastępuje bowiem inne urządzenia i w dużym stopniu działa automatycznie.
Roboty kuchenne zwykle wyposażone są w dodatkowe i wymienne akcesoria takie jak mieszadła, pojemniki, narzędzia itp. Sprawia to, że jedna maszyna może pełnić funkcje wielu innych sprzętów, tradycyjnie dostępnych jako osobne urządzenia.
Zobacz naszą opinię o Lidlomixie!
Rodzaje robotów kuchennych
Wśród robotów kuchennych wyróżnić można następujące urządzenia:
- roboty wielofunkcyjne – to urządzenia łączące w sobie funkcje wielu innych urządzeń, wyposażone są w rozmaite akcesoria i narzędzia, posiadają misę i mieszadła obracające się wokół własnej osi, stosowane są do wielu różnych czynności kuchennych,
- roboty planetarne – to wielofunkcyjne urządzenia kuchenne, wykorzystujące technologię ruchu planetarnego ( mieszadła umieszczone wewnątrz misy, napędzane silnikiem, obracają się wokół własnej osi oraz wokół całej misy), mogą być wykorzystywane do wykonywania wielu różnych czynności, takich jak mieszanie, wyrabianie, ucieranie, miksowanie, cięcie, siekanie itd.
Jak wybrać robot kuchenny?
Przy zakupie robota kuchennego warto wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników, aby wybrany sprzęt spełniał nasze oczekiwania i sprawdzał się jako urządzenie codziennego użytku. Jednym z ważniejszym parametrów jest przy tym moc. Im wyższa, tym lepiej – proste. Pod tym względem zależność wydaje się zresztą oczywista. Dla prostych czynności kuchennych wystarczy nam więc robot o niższej mocy. Jeśli jednak mamy w planach bardziej wymagające potrawy, warto postawić na urządzenie o wyższej mocy – sprzęt 700-1000 W poradzi sobie z naprawdę wieloma zadaniami. Należy również zwrócić uwagę na liczbę obrotów na minutę.
Niemniej istotna jest pojemność naczynia głównego. W tym kontekście niezbędne będzie przy tym określenie swoich potrzeb i oczekiwań. Być może gotuję tylko dla siebie, a może mam dużą rodzinę lub częstych gości, którzy przepadają za moimi daniami? Od pojemności misy zależeć będzie przecież ilość przygotowanych potraw.
Z całą pewnością nie należy pominąć takich cech urządzenia jak dostępność akcesoriów i przystawek. Tego rodzaju narzędzia pozwalają przecież poszerzyć funkcjonalność sprzętu.
Robot kuchenny – ceny
Ceny robotów kuchennych są bardzo zróżnicowane, na co wpływa szereg rozmaitych czynników, takich jak producent i marka, typ urządzenia, jego parametry techniczne i zakres funkcjonalności. Rozpiętość cenowa jest przy tym bardzo duża – od około 200 złotych do kilku tysięcy.