codziennie nowe aktualizacje
Wyciskarka wolnoobrotowa – opis, sposób działania, zalety
Wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenie, które pozwoli nam cieszyć się każdego dnia smakiem świeżo wyciskanych soków. Walory smakowe to przy tym tylko jedna z zalet. Maszyna pozwala bowiem na zachowanie pełni wartości odżywczych owoców i warzyw. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat wyciskarek wolnoobrotowych, ich sposobu działania i zastosowania.
Wyciskarka wolnoobrotowa – co to jest?
Wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenie służące do przygotowywania soków owocowych i warzywnych. Pozwala na otrzymanie gęstego soku z zachowaniem wartości odżywczych owoców i warzyw.
Cechą charakterystyczną wyciskarki wolnoobrotowej jest jej sposób działania – urządzenie pracuje wolno i nie generuje ciepła. Wykonuje wolne obroty, skąd zresztą nazwa sprzętu, dzięki czemu nie dochodzi do nadmiernego napowietrzenia wyciskanych owoców i warzyw. Sprawia to, że nie tracą one składników odżywczych i zachowują swoją naturalną barwę.
Soki otrzymane przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej stanowią więc bogate źródło wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Warto przy tym wiedzieć, że są gęste, treściwe i dość mętne. Nie mają przy tym piany na powierzchni i nie rozwarstwiają się.
Zobacz naszą opinię o wyciskarce wolnoobrotowej z Lidla!
Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa?
Wyciskarka wolnoobrotowa – jak już powyżej wspomniano – działa z niewielką prędkością i bez generowania ciepła. Jej sercem jest specjalny wałek ślimakowy, który wykonuje wolne obroty – 40-80 obrotów na minutę. Za jego pomocą urządzenie miażdży owoce i warzywa, aby następnie wycisnąć sok z ich miąższu.
Praca wałka ślimakowego polegająca na wykonywaniu wolnych obrotów sprawia zaś, że wyciskane owoce i warzywa nie podlegają nagrzaniu ani nadmiernemu napowietrzeniu. Dzięki eliminacji tych zjawisk otrzymany sok wyróżnia się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych.
Sposób działania wyciskarki wolnoobrotowej zdecydowanie odróżnia ją od sokowirówki, której praca opiera się na szybko wirującym sicie pokrytym mikrootworami.
Jakie owoce i warzywa można wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej?
To maszyna do wyciskania soków z owoców i warzyw. Śmiało można więc użyć jabłek, gruszek, marchewek, buraków czy ogórków. Urządzenie może być również wykorzystane do przygotowania soku z truskawek, malin, porzeczek, jagód, śliwek, arbuza, a także pomidorów, papryki, selera czy pietruszki. Świetnie sprawdzi się podczas wyciskania cytrusów – cytryn, pomarańczy, grejpfrutów.
Co więcej, wyciskarka wolnoobrotowa doskonale poradzi sobie również z warzywami liściastymi takimi jak szpinak czy jarmuż, a także kapusta czy seler naciowy. Jedyne ograniczenie (choć nie dotyczy to wszystkich modeli) stanowią mięsiste i miękkie produkty, takie jak banany, awokado, mango czy figi.
Wyciskarka wolnoobrotowa – ceny
Ceny wyciskarek wolnoobrotowych są dość zróżnicowane, na co wpływ ma szereg różnych czynników.
Ceny urządzeń rozpoczynają się od około 500-600 złotych. Przy czym za większość dostępnych modeli zapłacić trzeba znacznie więcej – 1000-3000 złotych.