967 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Suszarka do grzybów – sposób działania, zastosowanie, cena

suszarka do grzybów

4.0 Opinie (1)

suszarka do grzybów

Suszarka do grzybów to bardzo praktyczne i wygodne urządzenie pozwalające na naturalną konserwację grzybów. Stanowi przy tym świetną alternatywę dla tradycyjnych sposobów suszenia. Jej obsługa jest łatwa, a sposób działania prosty. Co więcej, sprzęt można śmiało wykorzystać do suszenia owoców lub warzyw czy ziół. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat suszarek do grzybów.

Suszarka do grzybów – co to jest?

Suszarka do grzybów to urządzenie służące do suszenia grzybów, czyli do ich konserwacji polegającej na zredukowaniu wody zawartej w grzybach przez jej wyparowanie. Warto przy tym wiedzieć, że sprzęt – wbrew swojej nazwie – z powodzeniem posłuży również do suszenia warzyw, owoców oraz ziół, a nawet mięsa i ryb.

Obsługa suszarki do grzybów jest łatwa, a jej sposób działania prosty. Działanie urządzenia polega w gruncie rzeczy na rozprowadzeniu ciepłego powietrza po jego wnętrzu. Cały proces odbywa się stosunkowo szybko – suszenie z wykorzystaniem suszarki z całą pewnością przebiega szybciej niż przy zastosowaniu tradycyjnych metod (np. na kaloryferze czy w piekarniku). Pozwala przy tym na zastosowanie naturalnej metody konserwacji żywności, a tym samym zachowanie wartości odżywczych i walorów smakowych produktów poddawanych obróbce.

Zobacz naszą opinię o suszarce do grzybów z Lidla!

Jak działa suszarka do grzybów?

Suszarka do grzybów to urządzenie o dość prostej konstrukcji i sposobie działania. Zbudowane jest z kilku tacek (liczba pięter zależy od konkretnego modelu), grzałki oraz wentylatora. Zasilane jest energią elektryczną. Jego obsługa jest łatwa i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Samo urządzenie jest stosunkowo niewielkie.

Na tackach układa się grzyby (lub inne produkty) przeznaczone do suszenia. Następnie należy podłączyć suszarkę do źródła zasilania i włączyć urządzenie. Grzałka wytwarza ciepłe powietrze, które zostaje rozprowadzane po wnętrzu suszarki przez wentylator, docierając do wszystkich pięter. Tym samym umieszczone tam produkty stopniowo tracą wodę. Cały proces trwa kilka lub kilkanaście godzin – w zależności od rodzaju żywności poddawanej konserwacji.

suszarka do grzybów

Jak wybrać suszarkę do grzybów?

Podczas zakupu suszarki do grzybów niewątpliwie należy wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników, aby wybrany sprzęt spełniał nasze oczekiwania i odpowiadał na nasze potrzeby.

Jednym z ważniejszych parametrów urządzenia jest jego moc, od której zależy efektywność i wydajność suszenia. Warto przy tym pamiętać, że zbyt duża moc może mieć negatywny wpływ na obróbkę. Zwykle poleca się więc sprzęty o mocy 250-400 W. Niemniej istotna jest możliwość regulacji nadmuchu, która pozwala dostosować siłę nawiewu do rodzaju suszonego produktu.

Z całą pewnością należy zwrócić uwagę także na pojemność suszarki do grzybów oraz liczbę pięter. Te cechy urządzenia najlepiej zaś dobrać odpowiednio do swoich potrzeb i ilości produktów, jakie zamierzamy suszyć.

Suszarka do grzybów – ceny

Ceny suszarek do grzybów są dość zróżnicowane. Najprostsze modele można kupić już za około 100 złotych. Na rynku dostępne są przy tym również urządzenia w wyższych cenach – 200-300 złotych, a nawet 500 złotych i więcej.

Opinie o Suszarka do grzybów – sposób działania, zastosowanie, cena - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

31 − 22 =

Podobne