codziennie nowe aktualizacje
Ser blue Biedronka – co to za produkt?
Ser blue Biedronka to produkt marki Delikate – marki własnej należącej do sieci sklepów Biedronka, która jest częścią portugalskiego przedsiębiorstwa Jeronimo Martins.
W ofercie marki Delikate znajdują się artykuły nabiałowe, w tym ser blue. Jest to ser dojrzewający z przerostem niebieskiej pleśni. Wytwarzany jest na bazie pasteryzowanego mleka krowiego oraz śmietanki pasteryzowanej z dodatkiem pleśni gatunku Penicillium roqueforti. Wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych w temperaturze +2-8 stopni. Po otwarciu opakowania produkt należy spożyć w ciągu 48 godzin. Ser dostępny jest w 100-gramowym, trójkątnym opakowaniu.
Ser blue z Biedronki – informacje o składzie i wartości odżywczej
Składniki sera blue z Biedronki: mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, sól 2,5%, kultury mleczarskie, pleśń gatunku Penicillium roqueforti, substancja konserwująca: natamycyna.
Wartość energetyczna produktu: 100-gramowa porcja sera dostarcza 370 kcal.
Wartość odżywcza produktu:
- zawartość tłuszczów – 32 g (w tym 19 g kwasy tłuszczowe nasycone),
- zawartość węglowodanów – 1,4 g (w tym cukry 0,6 g),
- zawartość białek – 19 g,
- zawartość soli – 2,5 g.
Sprawdź też naszą opinię o serze blue z Lidla :)
Ser z niebieską pleśnią Biedronka – cena i rodzaje produktu
Aktualna cena sera blue z Biedronki to 5 złotych za opakowanie zawierające 100 gramów produktu.
W ofercie marki Delikate znajduje się także ser blue z przerostem niebieskiej pleśni w prostokątnym kawałku (w opakowaniu z okienkiem) oraz Bawarski kremowy ser blue z przerostem białej i niebieskiej pleśni.
Produkty marki Delikate można kupić w sieci sklepów Biedronka.
Ser blue marki Biedronka - nasza opinia
Ser blue Biedronka to produkt, który wyśmienicie wypada w wielu połączeniach smakowych. Śmiało można potraktować go jako przekąskę, np. na desce serów. W takim przypadku warto serwować ser z owocami świeżymi (np. gruszką, winogronami) lub suszonymi (np. morelą, figami), a także krakersami i grzankami. Smak całości wzbogacą orzechy oraz kapary. Tego rodzaju dodatki sprawdzą się również w sałatkach. Produkt można wykorzystać też w sosach do dań makaronowych, serowych zupach, jako składnik pizzy i zapiekanek.
Naszym zdaniem ser z niebieską pleśnią z Biedronki jest bardzo smaczny. Ma apetyczną, kremową konsystencję. W smaku jest wyrazisty, lekko pikantny, dość słony. Pachnie intensywnie. Wyraźnie widać tu żyłki pleśni. Wyrób dobrze się kroi i świetnie zapieka.
Wątpliwości może wzbudzić dodatek konserwantu. Warto jednak wiedzieć, że natamycyna jest często wykorzystywana przy produkcji serów. Substancja należy do grupy antybiotyków. Ma na celu wydłużenie okresu przydatności do spożycia oraz ochronę przed rozwojem pleśni i drożdży. Co więcej, stosuje się ją wyłącznie powierzchniowo.
Cena sera blue Biedronka jest przy tym atrakcyjna. Zwłaszcza na tle podobnych produktów dostępnych na rynku.
Zobacz też nasze opinie o innych serach pleśniowych dostępnych na rynku :)