codziennie nowe aktualizacje
Ser pleśniowy President – informacje o produkcie
Ser pleśniowy President to produkt firmy Lactalis Polska – przedsiębiorstwa należącego do francuskiej grupy Lactalis, producenta serów i innych produktów mleczarskich, właściciela marki Président.
Pod marką President dostępne są sery pleśniowe różnego typu. Zdecydowanie najpopularniejszym produktem jest zaś ser pleśniowy President Camembert Naturalny. Jest to miękki ser dojrzewający z białą pleśnią. Wytwarzany jest na bazie krowiego mleka pasteryzowanego. Do produkcji wykorzystuje się szczep pleśni z rodzaju Penicillium oraz podpuszczkę mikrobiologiczną.
W ofercie firmy znaleźć można również inne warianty smakowe sera camembert (m.in. President Camembert z ziołami prowansalskimi, President Camembert z zielonym pieprzem, President Camembert z chili) oraz sery pleśniowe typu Brie (naturalne i w wersjach z dodatkami).
W skład sera pleśniowego President Camembert Naturalny wchodzą: mleko pasteryzowane, sól, stabilizator: chlorek wapnia, podpuszczka mikrobiologiczna, bakterie fermentacji mlekowej, Penicillium candidum.
100 gramów produktu dostarcza: 357 kcal (32 g tłuszczu, 17 g białka, <0,5 g węglowodanów).
Średnia cena sera pleśniowego President Camembert Naturalny to 6-7 złotych za 120 gramów produktu.
Nasza opinia o serze pleśniowym President
Ser pleśniowy President Camembert Naturalny to wysokiej jakości produkt o wspaniałym smaku, delikatnym aromacie i atrakcyjnej konsystencji. Ma kremową i miękką strukturę. Jest łagodny, a zarazem wyrazisty w smaku. Skórka pleśni jest jędrna i gładka. Ser świetnie się kroi, a pod wpływem temperatury bardzo dobrze się roztapia, zyskując półpłynną i apetyczną konsystencję.
Ser pleśniowy President wyśmienicie smakuje jako samodzielna przekąska, a także jako dodatek do pieczywa czy sałatek. Z powodzeniem można wykorzystać go do dań na ciepło, a także jako szlachetny składnik deski serów.
Warto też wspomnieć, że marka President jest cenioną i godną zaufania marką, której historia sięga korzeniami do 1933 roku. Wywodzi się zaś z Francji, która jest przecież niekwestionowaną ojczyzną serów. Trudno byłoby więc odmówić producentowi sera bogatego doświadczenia w tej dziedzinie.