1015 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ser pleśniowy La Polle Mlekovita

Producent: Mlekovita
Kategoria: Ser pleśniowy - wartości odżywcze, rodzaje, ceny
ser pleśniowy la polle

Ser pleśniowy La Polle Mlekovita

Producent: Mlekovita Kategoria: Ser pleśniowy - wartości odżywcze, rodzaje, ceny

4.0 Opinie (1)

Oznacz status produktu:

Ser pleśniowy La Polle – informacje o produkcie

Ser pleśniowy La Polle to produkt firmy Mlekovita – polskiej spółdzielni mleczarskiej, działającej od ponad 90 lat, będącej największym przedsiębiorstwem mleczarskim w Europie Środkowo-Wschodniej.

W ofercie firmy Mlekovita znaleźć można sery pleśniowe różnego typu. Jeden z częściej wybieranych produktów marki to natomiast ser pleśniowy La Polle Camembert Classic. Jest to miękki ser dojrzewający z porostem białej pleśni, wytwarzany na bazie krowiego mleka pasteryzowanego. Do jego produkcji wykorzystuje się  szczep pleśni Penicillium Candidum.

Pod marką Mlekovita dostępne są również sery pleśniowe typu brie, a także sery z niebieską pleśnią.

W skład sera pleśniowego La Polle Camembert Classic Mlekovita wchodzą:  mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii, Penicilium Candidum.

100 gramów produktu dostarcza: 363 kcal (32 g tłuszczu, 17 g białka, 1,8 g węglowodanów).

Średnia cena sera pleśniowego La Polle Camembert Classic to 6-7 złotych za 120 gramów produktu.

Nasza opinia o serze pleśniowym La Polle Mlekovita

Do największych zalet sera pleśniowego Camembert La Polle należy jego świetny smak. Ser jest łagodny, ale jednocześnie dość wyrazisty. Czuć w nim smak mleka i aromat charakterystyczny dla serów pleśniowych tego typu. Jego konsystencja jest miękka, chociaż może wydawać się również nieco zbyt mało kremowa.

Nie można wiele zarzucić zaś składowi sera, choć niektórzy klienci zwracają uwagę na zawartość chlorku wapnia. Związek ten uznawany jest jednak za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Można go zresztą spotkać w wielu artykułach spożywczych, w tym bardzo często w serach. Pełni funkcję stabilizatora, odpowiadając m.in. za konsystencję. Warto przy tym wiedzieć, że wielu producentów sera obywa się bez tego dodatku.

Ser Camembert La Polle Mlekovita dobrze smakuje zarówno na zimno, jak na ciepło. Świetnie komponuje się z dodatkami, np. pieczywem, warzywami, a także z innymi serami. Jego cena jest przy tym dość przystępna.

Opinie o Ser pleśniowy La Polle Mlekovita - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 81 = 91

Podobne