codziennie nowe aktualizacje
Ser manouri – cena oraz informacje o produkcie i firmie
Ser manouri Vassilitsa to tradycyjny grecki ser, produkowany z mieszanki mleka owczego i koziego. Wytwarzany jest z serwatki pozostałej po produkcji sera feta.
Jest to produkt posiadający Chronioną Nazwę Pochodzenia (PDO – Protected Designation of Origin). Oznacza to, że oryginalny wyrób może być produkowany wyłącznie na terenie Grecji.
Producentem sera jest grecka firma Vassilitsa z siedzibą w Larissie, która rozpoczęła swoją działalność jako rodzinne przedsiębiorstwo, aby wkrótce stać się nowoczesnym przedsiębiorstwem słynącym z wysokiej jakości serów.
Średnia cena sera manouri to 20 złotych za opakowanie zawierające 200 gramów produktu.
Wyrób dostępny jest również w 2-kilogramowych opakowaniach.
Ser manouri – informacje o składzie, kcal, wartość odżywcza
Skład sera manouri: śmietanka z pasteryzowanego mleka owczego (min. 70%) i śmietanka z pasteryzowanego mleka koziego (max. 30%), serwatka, sól. Minimum 70% tłuszczu w suchej masie. Wilgotność max. 60%.
Produkt należy przechowywać w lodówce w temperaturze +2 do +4 stopni.
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
- Wartość energetyczna: 446,8 kcal,
- Tłuszcze: 44,6 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 31,22 g),
- Białko: 9,65 g,
- Węglowodany: 1,7 g (w tym cukry 1,7 g),
- Sól: 1,0 g.
Czy warto kupić ser manouri? Nasza opinia
Ser manouri Vassilitsa to łagodny serek o kremowej konsystencji, przypominający twarożek. Naszym zdaniem jest bardzo smaczny. Z całą pewnością może urozmaicić jadłospis i być ciekawą alternatywą dla nabiału jedzonego na co dzień. Zwłaszcza że jest to produkt o ograniczonej dostępności. Można kupić go przede wszystkim w sklepach internetowych.
Smak sera manouri jest mocno śmietankowy i ma charakterystyczną cytrusową nutę. Jego konsystencja jest zaś niezwykle delikatna, dość tłusta, bardzo kremowa i przyjemna. Skład produktu jest naturalny i bezpieczny.
Tradycyjnie wyrób spożywany jest zwykle ze słodkimi dodatkami, np. z miodem, dżemem czy marmoladą. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby serwować go także w potrawach wytrawnych. Świetnie smakuje ze szpinakiem, cukinią, burakiem itd. Można użyć go podczas przyrządzania farszu do naleśników, pierożków czy przekąsek z ciasta francuskiego. W Grecji manouri jada się także usmażony w panierce.
Trzeba przyznać, że cena sera manouri Vassilitsa nie należy do najniższych. Jest to jednak oryginalny produkt grecki wyróżniający się wysoką jakością. Sam producent to natomiast ceniona firma mogąca poszczycić się ponad 40-letnią tradycją w produkcji serów.