codziennie nowe aktualizacje
Stek Lidl – podstawowe informacje o produkcie
Stek Lidl to produkt marki Rzeźnik – marki własnej należącej do sieci sklepów Lidl będącej częścią międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl.
Pod marką Rzeźnik dostępne jest różnego rodzaju mięso, w tym także steki. To świeże mięso wołowe, bez kości, schłodzone, dojrzewające przez 21 dni. Jednym z chętniej wybieranych jest przy tym stek z rostbefu wołowego. Oferta marki obejmuje również stek z antrykotu wołowego.
Produkt dostępny jest wyłącznie w sieci sklepów Lidl.
Średnia cena steka marki Lidla to 63 złote za kilogram mięsa (standardowo dostępne są steki o wadze 250 gramów – 15-16 złotych).
Zobacz też naszą opinię o szynce parmeńskiej z Lidla.
Stek – jak przyrządzić?
Producent zaleca wyjąć mięso z opakowania i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 10-20 minut. Steka należy solić dopiero po usmażeniu/grillowaniu.
Stek należy:
- smażyć na oleju na rozgrzanej patelni po każdej ze stron: 2,5 minuty – stek krwisty, 4 minuty – stek średnio wysmażony, 6 minut – stek wysmażony.
- grillować na rozgrzanym ruszcie bezpośrednio nad ogniem 3 minuty po każdej ze stron.
Czy warto kupić stek z Lidla? Nasza opinia
Stek z Lidla rostbef to świeże, soczyste mięso, które świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania smacznych i aromatycznych steków. Z powodzeniem można je wykorzystać również do przyrządzenia befsztyków i rumsztyków, a także tatara.
Trzeba też przyznać, że mięso jest świeże i dobrej jakości, a także soczyste i apetyczne. Jego struktura jest lekko twardawa, dość zwarta – warto przy tym wiedzieć, że zasadniczo takimi właśnie cechami wyróżnia się ta część mięsa z półtuszy. Przygotowany stek ma natomiast intensywny i wyrazisty smak. Jest też dość kruchy, delikatny, po prostu smaczny. Pachnie bardzo przyjemnie i wygląda zachęcająco.
Cena steka Lidl jest przy tym atrakcyjna.
Zachęcamy też do przeczytania opinii o kiełbasie śląskiej z Lidla.