codziennie nowe aktualizacje
Śmietana – opis, rodzaje, wpływ na zdrowie
Śmietana to niezwykle popularny produkt nabiałowy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Może mieć różną zawartość tłuszczu i konsystencję – od bardzo gęstej do płynnej. Wykorzystywana jest do zabielania zup i sosów, a także podczas przygotowywania deserów, lodów, kremów i ciast. Niewątpliwie warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje o śmietanie, jej rodzajach i wpływie na zdrowie.
Śmietana – co to za produkt?
Śmietana to produkt mleczny otrzymywany z surowego mleka. Stanowi najwyższą warstwę odwirowanego mleka pełnego – zostaje zebrana z jego powierzchni wraz całym tłuszczem.
Tradycyjnie śmietanę zbierano ręcznie z odstanego mleka – pozostawionego na kilka dni w temperaturze pokojowej. Obecnie do jej produkcji wykorzystuje się specjalne maszyny, które pozwalają odseparować cząsteczki tłuszczu. Następnie poddaje się ją odgazowaniu i pasteryzacji, dzięki czemu produkt zostaje pozbawiony nieprzyjemnego zapachu i zyskuje neutralną woń oraz biały kolor.
Śmietanę wytwarza się z mleka krowiego, choć można spotkać się również ze śmietaną z mleka koziego oraz roślinnymi zamiennikami (to np. śmietana kokosowa, owsiana). Jest to produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym – wykorzystuje się ją do zabielania zup i sosów, jako bazę dressingów i dipów, a także podczas przyrządzania kremów, ciast, deserów itd.
Rodzaje śmietany
Zasadniczo wyróżnia się dwa rodzaje śmietany:
- śmietana kwaśna – to produkt dodatkowo fermentowany poprzez dodanie kultur bakterii fermentacji mlekowej, często jest również homogenizowana, ma gęstą i kremową konsystencję, a także kwaskowaty smak; poszczególne rodzaje śmietany kwaśnej różnią się zawartością tłuszczu – najczęściej spotykane produkty to śmietana o zawartości tłuszczu 12% i 18%,
- śmietana słodka – ma delikatny, słodki smak, pochodzący z naturalnie występującego w mleku cukru mlecznego (nie będący wynikiem dodanego cukru), może mieć różną konsystencję (płynną lub gęstą) i różną zawartość tłuszczu – występuje w różnych wariantach: 9%, 12%, 18% oraz jako śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30% i 36%.
Czy śmietana jest zdrowa?
Śmietana – wbrew pozorom i obiegowym opiniom – jest produktem pełnym cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera również sporo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi dużo wapnia oraz fosforu – bardzo ważnych składników mineralnych z uwagi na zachowanie dobrego stanu kości i zębów – a także potasu, magnezu, cynku i żelaza. To też prawdziwa skarbnica witaminy A, witamin z grupy B – szczególnie B2 i B12, a ponadto witamin C, D, E i K.
Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że śmietana to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera przy tym sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Z całą pewnością warto więc pamiętać o umiarze w jej spożywaniu, zwłaszcza w przypadku stosujących diety odchudzające, a także osób otyłych czy borykających się z różnymi dolegliwościami, np. cukrzycą czy chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Śmietana – marki, dostępne rodzaje, ceny
Obecnie na rynku mamy ogromny wybór wielu rodzajów śmietany. W sklepach dostępna jest więc zarówno śmietana słodka, jak i kwaśna o różnej zawartości tłuszczu. Najczęściej spotykanym produktem jest przy tym śmietana 18%. Bez problemu kupimy również śmietanę kremówkę (30% i 36% tłuszczu), a także gotową bitą śmietanę. Na sklepowych półkach możemy się także natknąć na roślinną śmietanę wegańską. Wszystkie wymienione rodzaje śmietany znajdują się w asortymencie znanych dyskontów, takich jak Biedronka (tu przede wszystkim produkty marki własnej sieci Mleczna Dolina) czy Lidl (tu głównie artykuły sygnowane marką własną Pilos), a także w innych marketach i sklepach.
Ceny śmietany są zróżnicowane, na co wpływ mają rozmaite czynniki, takie jak zawartość tłuszczu, rodzaj produktu, pojemność opakowania, marka itd.