937 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Śmietana – opis, rodzaje, wpływ na zdrowie

śmietana

4.0 Opinie (1)

śmietana

Śmietana to niezwykle popularny produkt nabiałowy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Może mieć różną zawartość tłuszczu i konsystencję – od bardzo gęstej do płynnej. Wykorzystywana jest do zabielania zup i sosów, a także podczas przygotowywania deserów, lodów, kremów i ciast. Niewątpliwie warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje o śmietanie, jej rodzajach i wpływie na zdrowie.

Śmietana – co to za produkt?

Śmietana to produkt mleczny otrzymywany z surowego mleka. Stanowi najwyższą warstwę odwirowanego mleka pełnego – zostaje zebrana z jego powierzchni wraz całym tłuszczem.

Tradycyjnie śmietanę zbierano ręcznie z odstanego mleka – pozostawionego na kilka dni w temperaturze pokojowej. Obecnie do jej produkcji wykorzystuje się specjalne maszyny, które pozwalają odseparować cząsteczki tłuszczu. Następnie poddaje się ją odgazowaniu i pasteryzacji, dzięki czemu produkt zostaje pozbawiony nieprzyjemnego zapachu i zyskuje neutralną woń oraz biały kolor.

Śmietanę wytwarza się z mleka krowiego, choć można spotkać się również ze śmietaną z mleka koziego oraz roślinnymi zamiennikami (to np. śmietana kokosowa, owsiana). Jest to produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym – wykorzystuje się ją do zabielania zup i sosów, jako bazę dressingów i dipów, a także podczas przyrządzania kremów, ciast, deserów itd.

Rodzaje śmietany

Zasadniczo wyróżnia się dwa rodzaje śmietany:

  • śmietana kwaśna – to produkt dodatkowo fermentowany poprzez dodanie kultur bakterii fermentacji mlekowej, często jest również homogenizowana, ma gęstą i kremową konsystencję, a także kwaskowaty smak; poszczególne rodzaje śmietany kwaśnej różnią się zawartością tłuszczu – najczęściej spotykane produkty to śmietana o zawartości tłuszczu 12% i 18%,
  • śmietana słodka – ma delikatny, słodki smak, pochodzący z naturalnie występującego w mleku cukru mlecznego (nie będący wynikiem dodanego cukru), może mieć różną konsystencję (płynną lub gęstą) i różną zawartość tłuszczu – występuje w różnych wariantach: 9%, 12%, 18% oraz jako śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30% i 36%.
śmietana

Czy śmietana jest zdrowa?

Śmietana – wbrew pozorom i obiegowym opiniom – jest produktem pełnym cennych dla zdrowia właściwości. Przede wszystkim stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera również sporo łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Dostarcza organizmowi dużo wapnia oraz fosforu – bardzo ważnych składników mineralnych z uwagi na zachowanie dobrego stanu kości i zębów – a także potasu, magnezu, cynku i żelaza. To też prawdziwa skarbnica witaminy A, witamin z grupy B – szczególnie B2 i B12, a ponadto witamin C, D, E i K.

Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że śmietana to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera przy tym sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Z całą pewnością warto więc pamiętać o umiarze w jej spożywaniu, zwłaszcza w przypadku stosujących diety odchudzające, a także osób otyłych czy borykających się z różnymi dolegliwościami, np. cukrzycą czy chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Śmietana – marki, dostępne rodzaje, ceny

Obecnie na rynku mamy ogromny wybór wielu rodzajów śmietany. W sklepach dostępna jest więc zarówno śmietana słodka, jak i kwaśna o różnej zawartości tłuszczu. Najczęściej spotykanym produktem jest przy tym śmietana 18%. Bez problemu kupimy również śmietanę kremówkę (30% i 36% tłuszczu), a także gotową bitą śmietanę. Na sklepowych półkach możemy się także natknąć na roślinną śmietanę wegańską. Wszystkie wymienione rodzaje śmietany znajdują się w asortymencie znanych dyskontów, takich jak Biedronka (tu przede wszystkim produkty marki własnej sieci Mleczna Dolina) czy Lidl (tu głównie artykuły sygnowane marką własną Pilos), a także w innych marketach i sklepach.

Ceny śmietany są zróżnicowane, na co wpływ mają rozmaite czynniki, takie jak zawartość tłuszczu, rodzaj produktu, pojemność opakowania, marka itd.

Opinie o Śmietana – opis, rodzaje, wpływ na zdrowie - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

19 − 15 =

Podobne