codziennie nowe aktualizacje
Margaryna Delma – informacje o produkcie
Margaryna Delma to produkt firmy Upfield – holenderskiego przedsiębiorstwa spożywczego, właściciela kilku marek margaryn.
Jest to margaryna wytwarzana na bazie olejów roślinnych (rzepakowego, palmowego i słonecznikowego). Jej skład wzbogacony jest witaminami A, D i E. Przeznaczona jest przede wszystkim do smarowania pieczywa.
Pod marką Delma dostępne są także inne tego rodzaju produkty, m.in. Delma maślany smak, Delma o smaku wiejskiego masełka, Delma o smaku wiejskiej śmietanki, Delma ze szczyptą soli. Sama marka jest natomiast obecna na rynku od ponad 20 lat.
W skład margaryny Delma wchodzą: woda, oleje roślinne 39% w zmiennych proporcjach (rzepakowy, palmowy, słonecznikowy), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), lecytyna słonecznikowa, sól (0,3%), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, witaminy (A, D, E), barwnik (karoteny).
100 gramów produktu dostarcza: 347 kcal (39 g tłuszczu, 0 g węglowodanów, 0 g białka).
Średnia cena margaryny Delma to 3-4 złote za opakowanie zawierające 250 gramów produktu.
Nasza opinia na temat margaryny Delma
Margaryna Delma to bardzo znany produkt, który od lat jest obecny na rynku. Wątpliwości może budzić jednak jego skład. Pierwsze miejsce na liście składników zajmuje bowiem woda. Można tam znaleźć również dwa rodzaje emulgatorów. Za atut uchodzić może natomiast brak środków konserwujących.
Smak margaryny Delma nie wyróżnia się szczególnie – jej spożywanie nie zapewni więc wyrafinowanych doznań smakowych, można za to odnieść wrażenie, że produkt jest tańszym i niekoniecznie lepszym zastępnikiem masła. Ma przy tym dość atrakcyjną konsystencję i przyjemny aromat. Łatwo rozsmarowuje się na pieczywie.
Do jej zalet zaliczyć można przystępną cenę – margaryna Delma jest jednym z najtańszych produktów tego rodzaju.
mniam