753 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Grill elektryczny – opis, wady i zalety, ceny

grill elektryczny

4.0 Opinie (1)

Grill elektryczny to bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie dla amatorów grillowanych potraw. Stanowi przy tym świetną alternatywę dla tradycyjnego grilla. Pozwala na przygotowanie zdrowych i smacznych dań bez dymu i nieprzyjemnego zapachu. To poręczne urządzenie z całą pewnością znajdzie swoje zastosowanie w każdej kuchni. Warto więc wiedzieć, czym się wyróżnia. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat grilli elektrycznych.

Grill elektryczny – co to jest?

Grill elektryczny to urządzenie zasilane energią elektryczną, przeznaczone do obróbki termicznej żywności. Stanowi alternatywę dla grilla węglowego czy gazowego. Z powodzeniem może zastąpić również smażenie na tłuszczu. Pozwala na przygotowanie różnego rodzaju potraw. Pod tym względem nie ma zresztą właściwie większych ograniczeń. Co więcej, przyrządzone w ten sposób dania są zdrowsze i mniej tłuste, a przy tym lekkostrawne.

Wyróżnia się kilka rodzajów grilli elektrycznych. Jeden z podziałów obejmuje grill otwarty (urządzenie o otwartej konstrukcji, umożliwia grillowanie z jednej strony, przypomina grill tradycyjny) i zamykany (wyposażony w pokrywę nakładaną lub dociskową, pozwala na przyrządzanie kiełbasek, hamburgerów, tortilli, panini itp.). Innym kryterium jest rodzaj powierzchni grillowej. W ten sposób wymienić można następujące typy urządzeń: grill z rusztem (wyposażony w ruszt i grzałkę, działa podobnie do klasycznego grilla), grill z płytą (wyposażony w ceramiczną lub teflonową płytę i pojemnik ociekowy, zapewnia dużą powierzchnię) oraz grill typu raclette (wyposażony w płytę grillową oraz minipatelnie, ma okrągły kształt). Wyróżnić można ponadto elektryczne grille stołowe i ogrodowe.

Czy warto kupić grill elektryczny?

Na tak zadane pytanie bez większego wahania i wątpliwości odpowiadamy twierdząco. Grill elektryczny to bowiem urządzenie posiadające właściwie same zalety. Z całą pewnością sprzęt usatysfakcjonuje amatorów grillowanych potraw, ale całkiem możliwe, że przypadnie do gustu również innym osobom lubiącym zdrową i smaczną kuchnię.

Grill elektryczny przede wszystkim umożliwia grillowanie bez dymu, ognia i nieprzyjemnych zapachów. Eliminuje konieczność zakupu węgla czy gazu. Poza tym pozwala cieszyć się smakiem grillowanych potraw w pomieszczeniu zamkniętym niezależnie od pogody i pory roku. Jego obsługa jest przy tym niezwykle prosta i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Urządzenie jest bezpieczne i energooszczędne. Działa sprawnie i szybko. Jest także łatwe w czyszczeniu.

grill elektryczny

Przyrządzone dania są smaczne, soczyste, chrupkie, a przy tym zdrowe, mniej tłuste i lekkostrawne. Warto jednak dodać, że potrawy z grilla elektrycznego smakują nieco inaczej od tych tradycyjnie grillowanych. Osoby przyzwyczajone do charakterystycznego aromatu węglowego mogą się poczuć więc nieco zawiedzione.

Pewną wadą urządzenia może być także konieczność zapewnienia dostępu do prądu. Istotnie w pewnych okolicznościach może stanowić to pewne ograniczenie, zwłaszcza na tarasie czy w ogrodzie.

Zobacz naszą opinię o grillu elektrycznym z Lidla!

Grill elektryczny – zastosowanie

Grill elektryczny to bardzo praktyczne i wygodne urządzenie, które pozwala na przyrządzenie wielu różnego rodzaju potraw. Przede wszystkim daje takie same możliwości jak grill tradycyjny. Z powodzeniem możemy więc wykorzystać urządzenie do grillowania kiełbasek, kaszanki, szaszłyków, burgerów itd. Śmiało opiekać można również wszelkie warzywa (np. paprykę, kukurydzę, cukinię, cebulę itd.) oraz pieczywo (np. bagietki, panini, tosty).

Grill elektryczny świetnie sprawdzi się do grillowania różnego rodzaju mięsa, ryb oraz owoców morza. Można go użyć także do opiekania serów (np. oscypków, serów typu camembert). Możliwości są tak naprawdę ogromne, właściwie nieograniczone. Wszystko zależy od naszych gustów i preferencji oraz kulinarnej wyobraźni.

Grill elektryczny – ceny

Ceny grillów elektrycznych są bardzo zróżnicowane, na co wpływa szereg czynników, takich jak producent i marka, typ urządzenia, funkcje itd.

Najprostsze modele można kupić już za około 100 złotych. Na rynku dostępne są ponadto urządzenia w cenach 200-1000 złotych, a także droższe.

Opinie o Grill elektryczny – opis, wady i zalety, ceny - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + 3 =

Podobne