527 produktów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Parówki – mięsna przekąska na każdą kieszeń

parówki

4.0 Opinie (1)

  • parówki
  • parówki Berlinki
  • parówki Sokoliki
  • parówki Tarczyński
  • parówki Jedynki
  • parówki Sokołów
  • parówki Pikok Lidl
  • parówki Krakus
  • parówki Biedronka Kraina Wędlin
  • parówki Goodvalley
parówki

Parówki to jedne z najczęściej wybieranych produktów. Ze względu na łagodny smak i delikatną konsystencję są jadane bardzo chętnie, zwłaszcza przez dzieci. Nie bez znaczenia pozostaje również ich przystępna cena. Opinie na temat parówek są jednak podzielone – obok wielu zwolenników bez trudu da się znaleźć ich zagorzałych przeciwników. Ci z kolei uznają je za produkt małowartościowy, a niekiedy nawet szkodliwy dla zdrowia. Warto więc dowiedzieć się, czym tak naprawdę są te kiełbaski i z czego się je wytwarza.

Parówki – czym właściwie są?

To rodzaj drobnomielonej wędliny, należą do grupy wyrobów mięsnych homogenizowanych.

Wytwarza się je z mielonego mięsa i innych surowców, a także zagęszczaczy i przypraw, niekiedy wzbogacane są dodatkami – na rynku dostępne są parówki m.in. z serem żółtym, papryką itd. Skład produktów poszczególnych marek jest jednak dość zbliżony, różnią się one przede wszystkim procentową zawartością mięsa, a tym samym jakością.

Parówki mają formę krótkich cienkich kiełbasek. Ich konsystencja jest dość zbita i jednolita – nie wyczuwa się w niej kawałków mięsa. Mają zwykle delikatny i łagodny smak. Spożywać je można na wiele sposobów – zarówno na ciepło, jak i na zimno, samodzielnie lub jako składnik potraw. Jednym z najpopularniejszych dań z użyciem parówek są hot-dogi.

parówki skład
Źródło: Shutterstock

Skład i wartości odżywcze parówek

Ich głównym składnikiem jest mięso. Poszczególne produkty różnią się jego rodzajem (na rynku dostępne są m.in. drobiowe, wieprzowe) oraz jego zawartością (dobrej jakości produkty powinny zawierać minimum 80% mięsa).

Na liście składników znajdują się ponadto woda oraz tłuszcz, niekiedy również mięso oddzielone mechanicznie (MOM i MDOM). W składzie znaleźć można także zagęszczacze, konserwanty, emulgatory i przyprawy, a także substancje wypełniające, przeciwutleniacze czy glutaminian sodu.

Jeśli zaś chodzi o wartości odżywcze parówek, to 100 gramów produktu dostarcza średnio 200-300 kcal (w zależności od zawartości tłuszczu i innych składników). Zawartość tłuszczu to zwykle 25-30 gramów na 100 gramów produktu, natomiast białka – 9-13 gramów. Węglowodany zazwyczaj występują w parówkach w niewielkich ilościach.

Dobrej jakości parówki mogą być bogatym źródłem białka, witamin z grupy B czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie jest to jednak produkt, który można byłoby zaliczyć do kategorii zdrowych.

Krótka historia parówek

Niewiele osób wie, że historia tych kiełbasek sięga czasów starożytnych. To wówczas opracowano bowiem technologię ich wytwarzania zbliżoną do współczesnej. Właściwy początek ich zawrotnej kariery przypada jednak dopiero na koniec XV wieku. W 1487 roku we Frankfurcie nad Menem powstały pierwsze parówki zwane frankfuterkami.

Istnieje jednak jeszcze inna teoria wyjaśniająca ich powstanie. Według niej są one dziełem Johanna Georghehnera Lahhnera. Ten bawarski rzeźnik miał opracować recepturę kiełbasek, które szybko zdobyły wielką sławę w Niemczech. Stamtąd zaś zawędrowały do Stanów Zjednoczonych, gdzie zrobiły prawdziwą karierę.

W tym kontekście ciekawostkę może stanowić fakt, że swoją nazwę parówki zawdzięczają Polakom – nazwa ta pochodzi zaś od sposobu ich wytwarzania.

parówki mięsne
Źródło: Shutterstock

Parówki – marki i ceny

Na rynku dostępnych jest wiele marek tych produktów. Jednymi z najpopularniejszych produktów są parówki Tarczyński (opakowanie parówek z szynki zawierające 220 gramów produktu kosztuje średnio 5-6 złotych), parówki Sokoliki (opakowanie kiełbasek drobiowo-cielęcych zawierające 140 gramów produktu kosztuje średnio 4-5 złotych) oraz parówki Berlinki (opakowanie zawierające 250 gramów produktu kosztuje średnio 5-6 złotych).

Klienci chętnie wybierają również parówki Jedynki (za opakowanie o wadze 200 gramów zapłacić trzeba średnio 5 złotych) oraz parówki Sokołów (za opakowanie o wadze 250 gramów zapłacić trzeba średnio 6-7 złotych).

W popularnych dyskontach dostępne są parówki Pikok Lidl (3-4 złote za 250 gramów) oraz parówki Biedronka Kraina Wędlin (5-6 złotych za 250 gramów).

Znanymi produktami są ponadto parówki Krakus – kiełbaski tej marki kosztują około 5-6 złotych (opakowanie zawierające 200 gramów produktu). Niekiedy sięgamy również po parówki Goodvalley – ich średnia cena to 7-8 złotych za opakowanie zawierające 210 gramów produktu.

Opinie o Parówki – mięsna przekąska na każdą kieszeń - dodaj:

Twoja ocena:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 3 = 3

Podobne