codziennie nowe aktualizacje
Sok pomarańczowy – właściwości i wartości odżywcze napoju


Sok pomarańczowy to smaczny i orzeźwiający napój, po który sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. To zresztą jeden z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych napojów na całym świecie. Walory smakowe to przy tym jedna z jego licznych zalet. Sok pomarańczowy stanowi bowiem również bogate źródło wielu witamin i minerałów, których znaczenie dla zdrowia trudno przecenić.
Sok pomarańczowy – napój pełen smaku i zdrowia
Sok pomarańczowy to napój, który pozyskuje się z miąższu świeżych, dojrzałych owoców pomarańczy. Ma pomarańczowy kolor i słodki smak. Zazwyczaj spożywany jest jako samodzielny napój, ale może być również składnikiem soków wieloowocowych, drinków czy koktajli.
Jego podstawową postacią jest świeżo wyciśnięty sok z owoców – zawierający 100% pomarańczy. Dostępne na rynku soki pomarańczowe to przy tym zwykle napoje poddawane pasteryzacji – obróbka technologiczna zapewnia im trwałość i wydłuża okres przydatności do spożycia. Niektóre z oferowanych produktów są zaś wytwarzane na bazie koncentratu, czyli zagęszczonego soku uzyskanego wskutek odparowania wody.
Sok pomarańczowy jest powszechnie dostępnym napojem, a przy tym jednym z najpopularniejszych. Ma duże walory smakowe, które cenią zarówno dzieci, jak i dorośli na całym świecie. Nie jest pozbawiony również właściwości prozdrowotnych – jako bogate źródło witamin i składników mineralnych może stanowić istotne wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wartości odżywcze soku pomarańczowego
100 ml soku pomarańczowego dostarcza średnio 45 kcal. Taka ilość napoju zawiera około 10,4 g węglowodanów. To przy tym znikome ilości białka (około 0,7 g/100ml) i tłuszczu (0,2 g/100ml).
Sok pomarańczowy wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością witaminy C, której zawdzięcza większość swoich właściwości prozdrowotnych. Zawiera także witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz B9. Na liście jego cennych składników znajduje się również witamina E, beta-karoten, potas, żelazo i sód. Sok pomarańczowy jest ponadto bogatym źródłem folianów. Jego picie dostarcza organizmowi również cynku, wapnia i magnezu.
Właściwości soku pomarańczowego
Sok pomarańczowy jest bogatym, a przy tym naturalnym źródłem wielu cennych witamin i minerałów, którym zawdzięcza szereg właściwości korzystnych dla zdrowia. Przede wszystkim stanowi wsparcie dla funkcjonowania układu odpornościowego, wspomaga wchłanianie żelaza i powstawanie czerwonych krwinek. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Działa przeciwzapalnie. Jest doskonałym wsparciem w walce z przeziębieniem i grypą.
Jego regularne picie opóźnia procesy starzenia się i reguluje poziom wody w organizmie. Poprawia funkcjonowanie układu krążenia, przeciwdziała powstawaniu nadciśnienia tętniczego i ma wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu.
Sok pomarańczowy wspomaga ponadto trawienie i wpływa korzystnie na pracę jelit. Łagodzi zgagę i reguluje poziom cukru we krwi. Ma właściwości moczopędne i alkalizujące.

Sok pomarańczowy – marki i ceny
Jednymi z najpopularniejszych produktów są soki pomarańczowe Hortex (około 5-6 złotych za 1 litr), Tymbark (średnio 5 złotych za opakowanie zawierające 1 litr napoju) oraz Cappy (około 6-7 złotych za litrową butelkę).
Równie często kupowany jest sok pomarańczowy Caprio (5-6 złotych za opakowanie zawierające 2 litry napoju). Na rynku dostępny jest także produkt marki Wosana – jego średnia cena to 4-6 złotych za litrową butelkę soku.
Klienci wybierają nierzadko również soki pomarańczowe marki Biedronka Riviva (około 5 złotych za litr) oraz Lidl Solevita (3-4 złote za litrowe opakowanie).